Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitvoer Brits pootgoed bleef sterk in december in aanloop naar EU-uittreding

De meest recente HMRC-handelsgegevens hebben betrekking op de periode tot en met december 2020, het einde van de overgangsperiode. De uitvoer van pootaardappelen bleef sterk, in vergelijking met voorgaande seizoenen. Ook de uitvoer van consumptieaardappelen is alleen al in december gestegen.

Export
De totale uitvoer voor de eerste helft van het seizoen (juli-december) daalde licht met 4% j-o-j, maar steeg licht met 3% en opzichte van het gemiddelde over 5 jaar.

De uitvoer van pootgoed lag met 81,23 Kt (juli-december) 17% hoger dan het vijfjaarlijkse gemiddelde voor de periode van het jaar, maar dit was niet onverwacht. De pootgoedexporteurs hebben waarschijnlijk geanticipeerd op problemen met het vervoer van pootaardappelen naar de EU na het einde van de overgangsperiode. Dit heeft er dan ook toe geleid dat, waar mogelijk, sommige exportzendingen zijn vervroegd om problemen te voorkomen.

De uitvoer van consumptieaardappelen (juli-december) ligt nog steeds achter op de vorige seizoenen, hoewel de handel in december zelfs is toegenomen. In december werd 19,16 Kt consumptieaardappelen uitgevoerd uit het VK. Dit is ruim 3,10 Kt meer dan in december 2019 of het gemiddelde over 5 jaar. Het naderende einde van de overgangsperiode heeft hier waarschijnlijk ook in meegespeeld. Hoewel de export van consumptieaardappelen na 1 januari door kan gaan, was dit pas bijna eind december bekend. De belangrijkste aandrijver van de stijging van de uitvoer van consumptieaardappelen in december was de uitvoer naar Belgiƫ.

De export van industrieaardappelen is in december gestegen ten opzichte van november. Hierdoor bleven de hoeveelheden voor het lopende seizoen (juli-december) hoger dan een jaar eerder en dan het gemiddelde over 5 jaar. De belangrijkste bestemming voor de uitvoer van industrieaardappelen was Ierland.

Bron: ahdb.org.uk

Publicatiedatum: