Oekraïense telers verhogen appelprijzen ondanks dalende export

De appelexport uit Oekraïne vertoont voor het tweede seizoen op rij een sterk dalende tendens, ook wat de hoeveelheden betreft. Volgens Oekraïense marktdeelnemers, analisten en ook de telers zelf is de belangrijkste reden de algemene daling van de bruto appeloogst in Oekraïne tijdens de laatste twee seizoenen. Als gevolg hiervan is het aanbod van appelen van exportkwaliteit aanzienlijk afgenomen.

Experts van EastFruit probeerden de huidige situatie in detail te begrijpen, aangezien de intensivering van de appelteelt, zij het in een traag tempo, vordert volgens de van de tuinbouwers ontvangen data. Bovendien zijn alle nieuwe appelprojecten die in de afgelopen 5 tot 7 jaar in Oekraïne van start zijn gegaan, uitsluitend ontwikkeld met inachtneming van alle noodzakelijke elementen van intensieve appelteelt.

Volgens deskundigen zouden deze feiten moeten leiden tot een hoger percentage appelen van hoge kwaliteit en tot een zo groot mogelijke neutralisering van de negatieve gevolgen van het weer voor de appelteelt in Oekraïne.

In het seizoen 2018/19 was er volume, kwaliteit en acceptabele prijzen voor buitenlandse kopers. Echter, zoals de laatste 2 seizoenen in Oekraïne hebben aangetoond, kunnen weersomstandigheden het hele eerder ontwikkelde exportmechanisme volledig tenietdoen.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven