Chinese druivenmarkt dit seizoen zeer kieskeurig

Geen groots seizoen voor Zuid-Afrikaanse druivensector

Handelaren vertellen dat de vraag naar druiven op markten in het Verre Oosten dit seizoen niet bijzonder sterk is. Ze hopen dat de vele containers Chileense kersen die niet verkocht werden rondom het Chinese Nieuwejaar tegen eind februari door de Chinese markt geabsorbeerd zullen zijn. 

"Vorig jaar merkten we de impact van de Covid-pandemie nog niet echt," zegt een fruitleverancier aan Zuidoost-Azië, eraan toevoegend dat het Zuid-Afrikaanse druivenseizoen afliep op het moment dat de ware omvang van de pandemie zich openbaarde. 

“Dit jaar voelen we de gevolgen echter wel. Men wil risico's vermijden en afnemers zijn agressiever als het aankomt op de prijzen. Dit geldt niet alleen voor druiven maar ook voor steenfruit."

(Er is volgens hem wél een product waar iedereen momenteel om zit te springen en dat zijn citroenen)

De problematische handelsrelatie tussen Australië en China schept daarentegen ook kansen voor Zuid-Afrika op de Chinese druivenmarkt maar het feit dat Australië meer druiven naar andere landen in Zuidoost-Azië, zoals Vietnam, exporteert, zet deze markten onder druk. 

Vanwege de harde lockdown in Maleisië hebben veel handelaren deze markt dit seizoen vermeden. 

Weinig interesse op de markt
"Chinese afnemers zijn bijzonder kieskeurig en eisen uitsluitend Sweet Globe en Autumn Crisp," vervolgt hij. "Een afwijking van 5% van de kwaliteitsspecificaties heeft al een disproportioneel effect op de waarde van het product."

"In mijn optiek zijn ze dit jaar nog strenger. Dit komt omdat de interesse op de markt matig is," zegt hij. 

"Wat wel voor een opleving zorgde, was het nieuws over de regenval in Chili, waardoor de vraag naar Zuid-Afrikaanse Autumn Crisp en Sweet Globe toe is genomen, mits deze van de juiste kwaliteit zijn."

Hij merkt op dat de verkoopprijzen van Peruaanse Sweet Globe-druiven in China hoger liggen dan die voor Zuid-Afrikaans fruit. Vanwege de regenschade in Orange River is het voor Zuid-Afrika lastiger concurreren. 

"De prijzen voor Peruaanse druiven liggen tussen de €21,61 - €22,88 en die voor Zuid-Afrikaanse blijven steken bij €11,44, of €15,26, als men geluk heeft. Vanaf nu komt de aanvoer van rassen waar de markt op zit te wachten pas goed op gang."

"Het is niet zo goed als vorig jaar"
Een andere druivenexporteur noemt het seizoen in Orange River 'desastreus' en hij zegt dat de export van Zuid-Afrikaanse druiven naar China in week 6 lager was dan voorgaande jaren, hoewel het seizoen dit jaar wel twee weken later is begonnen. 

"Onze kwaliteit is niet wat hij zou moeten zijn en onze zendingen naar China waren tot dusver verre van perfect. We denken dat dit te wijten is aan de hoge luchtvochtigheid in de Westkaap. Over het algemeen is Paarl (Berg River) veel vochtiger dan Hex maar de voorbije anderhalve maand was Hex veel vochtiger en viel er ook regen."

Hij voegt eraan toe dat het in termen van maten en kleuring een gemiddeld seizoen is. 

Een ander beaamt dit: "Het is zeker geen groots oogstjaar en het is zeker niet zo goed als vorig jaar."

Ze hopen op betere kansen voor Zuid-Afrikaanse druiven in de maanden maart en april maar dit zal alleen gelden voor druiven van de beste kwaliteit, waarschuwt een exporteur. 

In Hex River is de Crimson-oogst voor een vijfde voltooid, evenals die van de rassen Allison, Sweet Joy en Scarlotta Seedless. In de regio's buiten Westkaap is het druivenseizoen al geëindigd. 

Zuid-Afrika exporteerde tot week 6 meer dan 40 mln dozen (4,5 kilo) druiven, waarvan 78% naar de EU en het VK, en dat is iets meer dan gebruikelijk. Het is een marktsegmentering waar de Zuid-Afrikaanse druivensector graag een einde aan zou willen maken door haar rol als leverancier aan de Chinese druivenmarkt te versterken. 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven