"Gemodificeerde atmosfeerverpakking is essentieel voor kwetsbaar fruit"

Chileense fruitsector kampt met opslagproblemen na hevige regenval

De afgelopen dagen heeft de Chinese groothandelsmarkt van Guangzhou Jiangnan zich geleidelijk hersteld, maar het gaat nog steeds erg langzaam. Desondanks zijn meer dan 3.000 containers vol kersen vóór het Chinese Nieuwjaar in China aangekomen. Felipe Acosta is productmanager bij Paclife, een Chileense leverancier van gemodificeerde atmosfeerverpakkingen. Hij vertelt over de laatste marktstatus van verschillende Chileense fruitsoorten.

"De prijs van Jumbo kersen is nu € 15 per karton, bijna de helft goedkoper dan vorig jaar. 6 februari was de laatste dag van een opwaartse prijstrend. Winkelketens kopen kersen in voor Chinees Nieuwjaar (CNY). Na 6 februari vertraagden de marktbewegingen weer. Alleen al op die datum arriveerde ten minste één schip met 300 containers kersen in China, wat de markt nog meer druk gaf. Veel containers zijn opgeslagen. De voorspelling is dat in de komende weken dit fruit allemaal afgezet zal worden, maar tegen een zeer lage prijs," zegt Felipe.

De meeste kersen op de markt zijn van de variëteiten Lapin en Regina. "De productkwaliteit van Lapin-kersen is niet erg stabiel. Sommige kersen veranderen al van kleur en worden bruin. De Regina-kers is een zeer delicate variëteit die met goede zorg moet worden opgeslagen en die snel moet worden afgezet. Maar hoe langer deze kersen op de markt liggen, hoe minder vers ze zijn, wat weer van invloed is op de koopbereidheid van de consument. In het algemeen staat de markt voor een grote uitdaging."

"Daarom is het erg belangrijk om een slimme technologie te hebben die het fruit ondersteunt en exporteurs zouden meer vertrouwen moeten hebben, omdat onze zakken met gemodificeerde atmosfeer niet alleen zorgen voor verse en stevige kersen, maar ook helpen om de effecten van de marktsituaties, zoals een lange opslag en temperatuuronderbrekingen te verminderen."

In de afgelopen weken hebben Valparaíso, Metropolitana en O'Higgins in Chili te maken gehad met zeer zware regenval, waardoor fruit ernstige schade heeft opgelopen. "Het seizoen zal eerder dan normaal eindigen. De oogstactiviteiten van blauwe bessenrassen voor het late seizoen waren al afgerond. Druiven zijn het zwaarst getroffen door de regenval, die voor de sector een verlies van ongeveer € 123 mln heeft veroorzaakt. Bijna alle variëteiten hebben te lijden gehad van ernstige regenschade en veel fruit valt van de bomen. Chileense druiven worden nog niet in grote hoeveelheden naar China geëxporteerd vanwege Covid-19. Sommige telers en verpakkers in Chili hebben al verklaard dat ze dit seizoen zullen stoppen met de export naar China."

Naast druiven is ook de Chileense pruim erg populair bij de Chinese consument. "De hevige regenval heeft ook grote schade aangericht in de pruimenboomgaarden, sommige vroege rassen barsten erg. Late rassen barsten niet meteen na regenschade; er zijn niet veel afwijkingen te zien aan de buitenkant. Maar exporteurs moeten extra aandacht besteden aan de opslag na de oogst."

Paclife biedt gemodificeerde atmosfeerverpakking voor een verscheidenheid aan fruit. Felipe loopt elke dag rond op de Guangzhou Jiangnan groothandelsmarkt, controleert de conditie van nieuw binnengekomen fruit en biedt aftersales-ondersteuning voor hun verpakking. "Er zit veel potentieel in deze markt. We zijn blij om te zien dat meer fruitvariëteiten in de smaak vallen bij de Chinese consument. De import groeit gestaag. Het 'kersenincident' is een wake-upcall voor de sector; het gaf aan dat samen met de snelgroeiende vraag, consumenten duidelijk veel belang hechten aan kwesties rond voedingsveiligheid en productkwaliteit. Elke kwestie in verband met de kwaliteit zal een enorme impact hebben op het consumentengedrag. Telers en exporteurs van het product moeten nog meer inspanningen leveren op het gebied van naoogsttechnologieën," besluit Felipe.

Voor meer informatie:
Felipe Acosta (Product Manager)
Paclife

+86 18117549773
felipe.acosta@envasespaclife.com
www.paclife.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven