Nieuw wapen tegen vervalste Aziatische fruitdozen

Jiangang Fei, hoofddocent aan de Universiteit van Tasmanië, weet dat vervalsers in Azië veel geld hebben gestoken in het maken van verpakkingen, die identiek lijken op die uit Tasmanië, aangezien de opbrengsten de moeite meer dan waard blijken te zijn.

Nu heeft hij een subsidie van 455.000 Australische dollar (296.000 euro) ontvangen die zijn team zal financieren om een oplossing te vinden die klanten kunnen gebruiken om te traceren waar fruit, zoals kersen, vandaan komt, met alle stappen in de toeleveringsketen eindigend bij het verkooppunt. Het systeem zal in een later stadium ook worden aangepast en uitgebreid voor alle fruitsoorten uit Tasmanië.

Het op de cloud gebaseerde systeem zal naar verwachting gebruikmaken van minuscule sensoren, die gegevens kunnen registreren, zoals het moment en de locatie waar de kersen worden verpakt, de variëteit, de naleving van de voorschriften, de voedselveiligheid, de temperatuur, enzovoort.

Volgens Fei betalen consumenten een hoge prijs voor Tasmaanse versproducten, vooral voor kersen, en zij moeten er zeker van zijn dat zij het echte product krijgen. "Consumenten kunnen niet zien wat echt is en wat nep, de vervalste verpakkingen zijn een getrouwe replica van de Tasmaanse verpakkingen. Als consumenten fruit kopen waarvan ze denken dat het uit Tasmanië komt, maar het komt uit Zuid-Amerika, zal de kwaliteit anders zijn. Als het product tegenvalt, zal de consument denken dat de kwaliteit van het Tasmaanse fruit niet goed is, en als hij er flink geld voor heeft betaald, zal hij zich een volgende keer wel bedenken om het nog eens te kopen. Daarbij, als de reputatie wordt geschaad, is dat niet slechts voor één product, maar voor het hele assortiment fruit uit Tasmanië."

Fei is van mening dat er een nieuw systeem nodig is, omdat de huidige technologieën, zoals QR-codes en streepjescodes, gemakkelijk kunnen worden nagemaakt. Het nieuw ontworpen traceringssysteem zou ook de voedselveiligheid verhogen.

Peter Cornish, directeur van Fruit Growers Tasmania, zegt dat het project belangrijk is om te voorkomen dat criminelen de naam en de kwaliteit van Tasmaans fruit zouden ondermijnen.

Bron: Examiner.com.au
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven