USDA raamt recordoogst van Amerikaanse en Turkse pistachenoten

De wereldwijde oogst van pistachenoten voor 2020/21 is met bijna 40% gestegen tot een record van 985.000 ton, aangezien de oogsten in de Verenigde Staten en Turkije het eerste jaar van de cyclus van het wisselgewas zijn ingegaan. De Iraanse teelt zal naar verwachting met 7% dalen tot 190.000 ton ten opzichte van het laatste jaar van de cyclus, maar de uitvoer zal naar verwachting met bijna 15% stijgen tot 185.000 ton, deels als gevolg van de grote voorraden van vorig jaar.

Hoewel er in de eerste vier maanden van het verkoopseizoen veel pistachenoten zijn verscheept, met name naar China, zal de export naar verwachting afnemen als gevolg van de afnemende voorraden.

De Amerikaanse pistache-oogst zal volgens ramingen met 42% stijgen tot het recordniveau van 476.000 ton als gevolg van de hoge opbrengsten in het eerste jaar van de cyclus en van de toename van de teeltarealen. Verwacht wordt dat de uitvoer van Amerikaanse pistachenoten met bijna 20% zal toenemen tot 225.000 ton door de verzending naar de belangrijkste afzetmarkten China en de Europese Unie.

De Turkse oogst zal naar verwachting verdrievoudigen tot 250.000 ton als gevolg van de hoge opbrengsten in het eerste jaar van de cyclus. Sterke schommelingen in de teelt zijn typisch, maar het vorig jaar was de oogst bijzonder laag vanwege een tekort aan bestuiving. Ongeveer 80% van de pistacheteelt is geconcentreerd in het zuidoostelijke deel van Turkije, in de provincies Aziantep en Sanliurf, en de bomen in deze provincies hebben dit jaar geprofiteerd van de gunstige groeiomstandigheden. De hogere opbrengst zal slechts een beperkt effect hebben op de internationale handel, aangezien bijna de gehele oogst voor de binnenlandse markt is bestemd.

China zal naar verwachting 45% meer invoeren tot 150.000 ton, met name vanuit Iran en in mindere mate uit de Verenigde Staten.

De pistache-oogst in Europa zal naar verwachting met 3.000 ton dalen tot 18.000 ton als gevolg van lichte verliezen in Spanje en Italië. De invoer zal naar verwachting met 15% toenemen tot 120.000 ton, waarbij de VS het grootste deel van de Europese markt zal voorzien.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven