Productietoename van 72% verwacht

Dadelpalmplantage van ZZ2 in Namibië rekent op recordoogst

Op de palmplantage Haakiesdoorn van ZZ2 in Karas, in het zuiden van Namibië, is na een uitzonderlijk regenachtig seizoen de dadeloogst begonnen en het bedrijf rekent dit jaar wederom op een recordoogst. 

Net zoals vorig seizoen zullen de maten tussen 'groot' en 'jumbo' pieken en zal het fruit van hoge kwaliteit zijn.

"We hadden ook dit seizoen het weer mee," begint François Schwalb van ZZ2 Marketing.  

"Dankzij de lange houdbaarheid kunnen we onze Medjoul-dadels jaarrond vermarkten. De Ramadanmaand is altijd een uniek afzetvenster voor de dadelsector en deze begint dit jaar op maandag 12 april en eindigt op woensdag 12 mei."

Rond de trossen dadels worden netten aangebracht om het fruit te beschermen tegen vogels en om rijpe vruchten op te vangen. Het zachtjes schudden van de netzakken helpt om het rijpe fruit los te maken voor de oogst. 

“De prijzen van de vers geoogste dadels zullen naar verwachting iets lager zijn dan vorig jaar, wat te maken heeft met de internationale carry-over en de productie."

De eerste dadels worden vanaf deze week in het pakstation verpakt en de export gaat begin maart van start. 

“We rekenen op een productietoename van 72%, van 232 ton vorig jaar naar een verwachte opbrengst van 400 ton dit jaar. Dit zal neerkomen op 12% tot 15% van de totale Zuid-Afrikaanse Medjoul-dadeloogst dit seizoen."

De palmboomgaarden bevinden zich aan de oevers van de Orange River, tussen Namibië en Zuid-Afrika, en beslaan momenteel een oppervlakte van ruim 130 hectare. Het bedrijf zal haar areaal dit jaar niet verder uitbreiden maar sluit dit in de toekomst niet uit. Het overgrote deel van het plantmateriaal werd geïmporteerd bij de Israëlische kwekerij Zemach. Een aantal bomen werd echter lokaal ingekocht bij kwekerij Loeriefontein in Zuid-Afrika. 

ZZ2 heeft een areaal van 130 hectare Medjoul-dadels aan de oever van de Orange River

“Van al onze verpakte Medjoul-dadels zal naar schatting 80% via CoreFruit naar diverse klanten in Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, Azië, Europa en het VK worden geëxporteerd. De overige 20% wordt aan retailprogramma's in Zuid-Afrika en aan lokale AGF-markten geleverd in verpakkingen van 150gr, 300gr, 400gr, 1 kilo en 5 kilo."

Hij vertelt dat de oogst van 2020 in Zuid-Afrika vrijwel is uitverkocht. "We zijn blij dat de lokale vraag zo sterk is. Gelukkig hadden de Covid-beperkingen niet zoveel impact op onze internationale distributie, hoewel we in een aantal gevallen op zoek moesten naar alternatieve markten voor onze vracht vanwege de lockdowns in sommige exportlanden."

In het dadelpakstation van ZZ2: Jackson Johannes (teamleider pakstation), Willie Loots (manager pakstation), Wiehann van Dyk (technicus) en Andries Nolte (technisch manager) 

“We zijn trots te kunnen meedelen dat ons bedrijf in Karas haar eerste virtuele GlobalGAP-audit op 10 februari glansrijk heeft doorstaan." 

ZZ2
Clive Garrett
Email: clive@zz2.co.za
Francois Schwalb
Email: francois@zz2.co.za
https://www.zz2.co.za/products/dates


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven