Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
UF/IFAS onderzoek

Nieuwe studie toont aan waarom aardbeien koel bewaard moeten worden

"Wie op dit moment een aardbei uit Florida eet, heeft grote kans dat hij zal smaken. Dat is geen toeval. Aardbeien zijn in het seizoen, en de aardbeien die nu in de winkel liggen, zouden op de juiste temperatuur moeten worden vervoerd en opgeslagen," aldus een wetenschapper van de Universiteit van Florida.

"Wij benadrukken het woord ‘zouden’ omdat, om ervoor te zorgen dat het zachtfruit in topvorm is, de zogenaamde koudeketen niet mag worden verbroken," zegt Jeff Brecht, een UF/IFAS hoogleraar in de tuinbouwwetenschappen. "Sommige supermarkten geven de voorkeur aan aardbeien op kamertemperatuur, maar die warmere temperaturen resulteren vaak in aardbeien die bij de consument thuis niet zo lang houdbaar zijn."

Als aardbeien warmer wordt, verliezen zij een deel van hun suikers, vitaminen en antioxidanten en kunnen ze gemakkelijker kneuzen en bederven, aldus de onderzoekers.

Brecht en Ismail Uysal, een universitair hoofddocent elektrotechniek aan de Universiteit van Zuid-Florida, werkten samen aan een onlangs gepubliceerde studie die plaatsen in de voedselketen vond waar aardbeien warmer werden dan de optimale temperatuur. Voor de studie plaatsten de onderzoekers elektronische thermometers om de temperaturen in pallets met aardbeien te volgen van de oogst tot de supermarkt. De thermometers registreerden de temperaturen in de pallets en stuurden ze door via mobiele telefoons.

Twee van de zendingen gingen van Plant City naar andere steden in Florida en Georgia. De andere vier zendingen vonden hun oorsprong in Salinas, Californië - het meest productieve tuinbouwgebied in Californië - naar Maryland, Pennsylvania, Virginia, South Carolina en North Carolina.

De onderzoekers vonden de locaties in de toeleveringsketen waar de temperaturen te warm waren. Soms was dat tijdens het vervoer of in opslagplaatsen, dan weer bij het lossen en de opslag en in enkele gevallen bij de uitstalling in supermarkten.

Aan de hand van de resultaten van de transportstudies deden de wetenschappers proeven met aardbeien in het laboratorium van Brecht aan de University of Florida in Gainesville. Daar bootsten de onderzoekers transportscenario's na en controleerden zij de kwaliteit van het zachtfruit. Op die manier konden de onderzoekers de negatieve effecten op aardbeien vaststellen op het moment dat de koudeketen wordt verbroken.

De gegevens van de studie kunnen telers, transportbedrijven en supermarkten informeren over wat ze kunnen doen om de temperaturen in de toeleveringsketen laag te houden.

Voor meer informatie: blogs.ifas.ufl.edu

Publicatiedatum: