BLE-marktrapport week 6:

'Italiaanse en Franse bloemkool domineerden de markt'

Italiaanse en Franse leveringen domineerden in vrijwel gelijke mate de markt. Bovendien waren er uitsluitend in Frankfurt Spaanse offertes en uitsluitend in Keulen Belgische offertes te vinden. Griekse producten had men enkel in Berlijn ter beschikking. De kwaliteit van de dominerende partijen liet soms te wensen over, zo was er in München bijvoorbeeld sprake van conditioneel zwakkere of te lichte bloemkolen. Als gevolg van het winterse weer intensiveerde de vraag zich; de afzetmogelijkheden verbeterden zich dus op sommige plaatsen.

Daarop tendeerden de prijzen soms omhoog, ook al was het maar in beperkte mate. Af en toe konden de prijsverhogingen echter niet tot aan het weekend stand houden, waardoor de prijzen vanaf donderdag weer licht daalden. Dit was bijvoorbeeld in Berlijn het geval. Hamburg meldde daarentegen sterk aantrekkende prijzen die voortkwamen uit een ontoereikend aanbod om de vraag te kunnen dekken. 

Appelen
Duitse partijen domineerden de markt, qua betekenis volgden daarna de Italiaanse. Het aanbod aan Franse ladingen nam af en ook de import uit Kosovo verminderde zich. Belgische appelen doken slechts in beperkte mate op.

Peren
Het winterse weer liet de vraag over het algemeen afzwakken. Alles bij elkaar verliep de handel zeer langzaam, wat echter geen grote uitwerkingen op de prijzen had.

Druiven
Het aanbod aan Zuid-Afrikaanse druiven breidde zich continue uit. Het koude weer remde de verkoop. Prijsverlagingen waren hierdoor nodig wanneer men de vorming van voorraden wilde voorkomen en de afzet wilde versnellen.

Sinaasappelen
De relevantie van Spaanse Navelina nam duidelijk af; op sommige markten eindigde het Navelinaseizoen reeds. In plaats daarvan arriveerden uit Spanje in toenemende mate Navel, Navelate en Lane Late.

Klein citrus
Het aanbod aan Spaanse mandarijnen nam weliswaar af, maar ze vormden echter desondanks de basis van het aanbod. Israëlische Orri waren populair bij de klanten, lieten wat betreft hun kwaliteit nauwelijks te wensen over en konden hiermee de hoge prijzen van de voorgaande weken over het algemeen verdedigen.

Citroenen
Het koude weer versterkte de vraag, waar echter desondanks zonder problemen aan kon worden voldaan. De distributeurs zagen zelden aanleiding om hun prijzen bij te stellen.

Bananen
De handel verliep zeer wisselend: de lage temperaturen beperkten aan de ene kant de belangstelling, maar aan de andere kant intensiveerde de afzet ook op sommige plaatsen.

Sla
Het winterse weer werkte zich op de handel uit, want omdat vele weekmarkten niet plaatsvonden, ontbraken aardig wat afnemers. Het aanbod had zich niet wezenlijk veranderd, de afzetkansen werden daarentegen kleiner geworden.

Komkommers
De leveringen van komkommers uit Spanje verminderden zich. De vraag kon over het algemeen niet volledig gedekt worden. Dit werkte zich natuurlijk op de prijzen uit, want de handelaren verhoogden hun prijzen aanzienlijk.

Tomaten
Er stond een rijkelijk en afwisselend assortiment gereed, waarvan de omvang echter licht was afgenomen. De vraag was niet bijzonder groot en kon zonder problemen gedekt worden.

Paprika's
Spaanse ladingen domineerden de markt, gevolgd door Turkse. Teruggestuurde leveringen uit de levensmiddelenhandel beïnvloedden op verschillende plaatsen de verkoop van vers gearriveerde paprika's, waardoor de verkopers prijzen moesten verlagen wanneer ze de vorming van voorraden wilden voorkomen.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven