Cuadraspania lanceert ready-to-eat paarse artisjokharten

Het artisjokseizoen heeft de draad weer opgenomen in het zuidoosten van Spanje na de impact op de teelt van de uitzonderlijk lage temperaturen begin januari. De winterstorm Filomena zorgde toen immers voor aanzienlijke verliezen bij de artisjoktelers.

"Het seizoen begon nochtans goed met vroege en mooie volumes. Ook de prijzen waren prima", zegt Geraldine Cuadras, commercieel directeur van Cuadraspania, een in Almería gevestigd bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt van paarse artisjok. “Met kerst daalt de consumptie altijd een beetje en meteen erna overviel ons die koudegolf. Al moet ik zeggen dat ze daar meer last van hebben gehad in Alicante, waar er ook veel artisjokteelt is. Wij zijn er beter vanaf gekomen, wat niet wegneemt dat ook wij een deel van de oogst hebben verloren. Het was zaak eerst een selectie te maken op het veld en dan een tweede keer in het pakstation. Twee weken lang hebben we slechts 50% van de productie kunnen benutten”, zegt Geraldine. "Aan de andere kant waren de prijzen door de lagere beschikbaarheid van product gedurende heel de maand januari redelijk goed."

Het seizoen van de paarse artisjokken in Almería begint in november. Cuadraspania slaagt er dankzij een goede spreiding van de teelt in om deze specialiteit tot eind april op de markt te brengen. "We zijn net begonnen aan de oogst op enkele nieuwe velden. De artisjokken zien er zeer aantrekkelijk uit en hebben een mooi kleurtje. Minpunt is dat de prijzen beginnen te dalen nu er meer product op de markt komt."

Cuadraspania levert de paarse artisjokken voornamelijk aan groothandels en supermarkten in Frankrijk, waar de familie Cuadras afkomstig van is. "90% van onze opbrengst gaat naar Frankrijk, maar we stoppen ook steevast enkele dozen artisjokken in de gemengde pallets met andere groenten en fruit die we in heel Europa afzetten", zegt Geraldine. Cuadraspania is immers een specialist in andijvie en krulandijvie. Het teelt ook andere bladgroenten die het jaarrond kan leveren, zoals Little Gem, harten van Little Gem, Lollo Rosso en eikenbladsla. “De vorst heeft de andijvie niet echt parten gespeeld, het is vooral de regen die de oogst heeft bemoeilijkt. Dat zag je ook terug in de marktprijzen die gedurende enkele dagen flink stegen”.

Verse paarse artisjokharten: een convenienceproduct dat de consumptie moet aanwakkeren
In een poging om de artisjok dichter bij de consument te brengen, heeft Cuadraspania een convenienceproduct ontwikkeld: verse ready-to-eat paarse artisjokharten. 

“De artisjok is een product dat veel bereidingstijd vergt. Het is ook niet het gemakkelijkste product in de keuken en er zijn steeds minder mensen bereid veel tijd en energie te stoppen in het klaarmaken van een maaltijd. Daarom hebben we een nieuw 100% natuurlijk kant-en-klaar product ontwikkeld: verse artisjokharten”, legt de commercieel directeur uit.

“We hebben drie jaar aan dit project gewerkt en nu lanceren we het. Begin maart starten we met het verzenden van voorbeeldpakketjes naar onze klanten en volgend seizoen willen we dan starten met de programma's”, zo besluit Geraldine.

Voor meer informatie:
Geraldine Cuadras
Cuadraspania
Tel: +34 950 52 90 43 (Spanje)
geraldine.cuadras@cuadraspania.com 
cuadraspania.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven