Goede vraag, stijgende prijzen en groeiende belangstelling voor herkomstcertificering van citrus

Het Spaanse citrus geniet in deze tweede seizoenshelft van stijgende prijzen, zowel voor de telers als op de markt. Ook het label voor het citrus uit Valencia met beschermde geografische aanduiding, IGP Cítricos Valencianos, profiteert van de goede vraag en de toenemende voorkeur van de Europese consument voor producten die een streepje voor hebben omwille van hun oorsprong en kwaliteit.

"Er zijn seizoenen geweest waarin de telersprijzen hoge toppen scheerden door de daling van de opbrengst of grote verliezen als gevolg van slechte weersomstandigheden. Maar die prijzen konden daarna niet altijd even gemakkelijk verdedigd worden door de afzetbedrijven en handelaars", aldus José Enrique Sanz, manager van de organisatie IGP Cítricos Valencianos.

“Dit jaar heeft het weer voor een afname van de opbrengst van late rassen in Andalusië gezorgd. Ook in de Valenciaanse Gemeenschap is de oogst van deze variëteiten gedaald, hoewel in mindere mate dan in Andalusië. De winterstorm en de vorst in januari hebben in bepaalde teeltgebieden daar echter nog een schepje bovenop gedaan. Aan de andere kant is de vraag naar citrus groot, vooral toen de temperaturen drastisch daalden in Midden- en Noord-Europa, maar ook door de toegenomen interesse van de consument in producten met veel vitamine C. Afzetbedrijven willen hun aanvoer verzekeren en dus komt er wat stress kijken bij de citrusaankopen”, zegt José Enrique Sanz.

De consument vraagt om citrus met een certificaat van oorsprong
Naast de huidige goede vraag naar citrus is er de afgelopen drie jaar ook een groeiende interesse van de consument in fruit waarvan de oorsprong achterhaald kan worden via een label. IGP Cítricos Valencianos is daarbij een steeds gunstiger positie aan het opbouwen. In 2017/2018 waren er 38 Valenciaanse verpakkings- en afzetbedrijven geregistreerd bij de BGA. Dat cijfer groeide aan tot 47 in het daaropvolgende seizoen en tot 61 in 2019/2020. Dit jaar is het bedrijf Fertofrans S.L. al toegetreden en er zijn nog drie bedrijven die er nog voor het einde van het seizoen willen bijhoren.

Met de uitbreiding van het aantal bedrijven is er logischerwijze ook een toename van de hoeveelheden citrus met het IGP Cítricos Valencianos-label op de markt. Van 2017/2018 tot 2018/2019 groeide de afzet met 61% en het daaropvolgende seizoen nog eens 3% ondanks het feit dat de citrusoogst dat jaar met 30% gedaald was.

“Er waren ook eerst bedrijven bij ons geregistreerd die hun fruit nog niet met het BGA-label op de markt brachten, maar daar is de afgelopen drie jaar toch verandering in gekomen omdat hun klanten hen meer en meer om citrus met het certificaat van oorsprong begonnen te vragen. De belangstelling is er zeker, zowel in Spanje als in andere Europese landen zoals Frankrijk en Italië. Er wordt uitdrukkelijk gevraagd om citrus van Valenciaanse herkomst, zeker in vergelijking met fruit uit derde landen. Europese kwaliteitsproducten worden steeds vaker naar waarde geschat”, zegt hij.

“Er zijn steeds meer supermarktketens die op de band van de Girsac-netverpakkingen naast het logo van het huismerk ook het label van het certificaat van oorsprong en het individuele nummer van het product bedrukken. De bewuste consument ziet dit als een grote toegevoegde waarde voor het product en is bereid daar ook iets meer voor te betalen”, zegt de manager van IGP Cítricos Valencianos.

Artisanale manier van werken
Ongeveer 55% van het Spaanse citrus wordt geteeld in de Valenciaanse Gemeenschap. Het fruit uit Valencia onderscheidt zich door zijn smaak en kleur dankzij een klimaat met een hoog temperatuurcontrast tussen dag en nacht.

“Anderzijds is het wel zo dat het citrusareaal in de Valenciaanse Gemeenschap iets gekrompen is, in tegenstelling tot andere teeltgebieden, vanwege het gebrek aan winstgevendheid van de teelt voor de kleinere telers. In Valencia zijn er veel kleine teeltbedrijven die op zich minder aantrekkelijk kunnen zijn voor de afzetbedrijven, omdat die dan aankopen moeten organiseren bij heel veel verschillende partijen. Ik ben echter van mening dat de Valenciaanse citrussector meer aandacht moet besteden aan het herkomstaspect en daarom het kleinschalige productiemodel moet waarderen, aangezien het per definitie een meer artisanale manier van werken inhoudt en de traditionele waarden van ons citrus uitdraagt dat al meer dan 100 jaar op de markt standhoudt”.

Biocitrus
De organisatie IGP Cítricos Valencianos biedt via de coöperatie Cofrudeca ook biologisch citrus aan. “Dit is een belangrijke stap voor ons. Ook andere pakstations zijn hun faciliteiten aan het aanpassen voor de productie van zero residu citrus, wat de opstap moet betekenen naar de teelt, verwerking en afzet van volwaardig biologische producten. De toekomst ziet er alleszins veelbelovend uit”, besluit José Enrique Sanz.

 

Voor meer informatie:
José Enrique Sanz
C.R. IGP “Cítricos Valencianos”
Mob: +34 628 64 50 62
Tel: +34 963154052
C/ Guillem de Castro, 51-pta.8
46007 Valencia (Spanje)
jesanz@citricosvalencianos.com
www.citricosvalencianos.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven