Sikkim is 's werelds eerste staat met enkel bio-teelt

Sikkim is een deelstaat van India in het Himalayagebergte in het noorden van het land. De vruchtbare valleien in Sikkim zijn het hele jaar door groen. Het was een missie van de deelstaat om in 2003 de eerste 100% biologische deelstaat van India te worden. Telers stapten steeds vaker over op biologische methoden. Er zijn nu 66.000 tuinbouwbedrijven in deze deelstaat die zich weer hebben toegelegd op meer traditionele methoden. De omschakeling van monocultuur naar intercropping (het telen van verschillende groenten op één veld) heeft de bodemvruchtbaarheid verhoogd.

In Sikkim, een van de dunst bevolkte deelstaten van India met slechts 10% tuinbouwgrond op 70.000 hectare, worden de meeste gewassen verkocht in kraampjes langs de weg of de gewassen worden in zakken naar lokale biologische boerenmarkten gebracht; er is weinig contracttuinbouw.

Maar sinds november 2020 protesteren tienduizenden telers in New Delhi tegen nieuwe wetten van de Indiase regering die telers in staat stellen om rechtstreeks aan grote bedrijven af te zetten om zo de tuinbouwgroothandelsmarkten te omzeilen.

Veel telers vrezen dat de versoepeling van deze wetten hun onderhandelingspositie verzwakt; zij zijn bezorgd over deze controversiële hervormingen. Sommigen beweren dat de wet die wordt aangenomen niet in het voordeel is van kleine dorpstelers; de meeste winst zal naar de grote bedrijven gaan.

Sikkim, waar 600 soorten vlinders en 100 verschillende plantensoorten leven, is sterk afhankelijk van een rijk netwerk van kleinschalige tuinbouwbedrijven, aldus Tshering Bhutia, teler en algemeen secretaris van de Sikkim Farmers Producers' Organization, die naar New Delhi zou zijn gereisd om de protesten bij te wonen, als de Covid-beperkingen het reizen niet hadden verhinderd.

Bhutia, die koriander, radijs, spinazie, erwten en maïs verbouwt op zijn eigen volkstuin, zegt: "Ik ben erg verdrietig over wat er nu gebeurt. In het wetsvoorstel staat dat telers zaad en gewasbeschermings-middelen moeten kopen van maar een paar leveranciers, zodat grote bedrijven veel meer controle krijgen over de voedingsvoorzieningsketen van India. We willen onze kleinschalige tuinbouw en onafhankelijke winkels niet verliezen, maar het systeem zit vol met corruptie."

Bron: wickedleeks.riverford.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven