Wetenschappers ontdekken mogelijkheid voor 'light' fruit

Een recent onderzoek heeft nieuw licht geworpen op de suikerdistributie in planten en hiermee de weg vrijgemaakt voor het ontwikkelen van 'light' fruitsoorten met een verlaagd suikergehalte. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), is het resultaat van zeven jaar onderzoek onder leiding van professor Yong-Ling Ruan van de University of Newcastle, en vond plaats in samenwerking met Northwest A&F University.

Ruan legt uit dat tijdens het onderzoek de indicatoren die verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid suiker die naar de vacuole van de plantencel worden getransporteerd, werden geïdentificeerd.

"Deze ontdekking biedt ons nieuwe middelen om de groei, afweer en het suikergehalte van planten te verbeteren door middel van gentechnologie," legt Ruan uit.

"Het biedt ons de mogelijkheid om het gehalte aan suikers in planten te verhogen of verlagen, waarmee we telers kunnen helpen hun teelt te verbeteren of om fruit met een verlaagd suikergehalte te telen dat geschikt is voor diabetici."De wetenschap achter het suikertransport in planten
Op celniveau worden de suikers naar het cytoplasma gevoerd, een dikke substantie waar iedere cel mee is gevuld. De resterende suiker wordt vervolgens afgezet in de vacuole van de cel.

Ruan was met name benieuwd naar de manier waarop suiker vanuit het cytoplasma naar de vacuole wordt getransporteerd. Deze kennis zou wetenschappers antwoord geven de vraag waarom de vruchten van de plant zoet zijn en de bladeren niet. 

Door appelen en tomaten te bestuderen ontdekten Ruan en zijn team dat twee verschillende types suikertransporters samenwerken om grote hoeveelheden suiker naar de vacuoles te transporteren.

"We ontdekten dat glucose die door de ERDL6- transporter naar het cytoplasma wordt getransporteerd de expressie van een belangrijk suikerinflux-gen activeert. Dit verhoogt het suikergehalte in de plantencellen aanzienlijk," aldus Ruan. 
Voor meer informatie: 
Penny Harnett
Tel: +61 2 4921 6779
penny.harnett@newcastle.edu.au 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven