Europese aardappelmarkt (week 7)

In Nederland sprake van algehele prijsstijgingen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA:
Industrieaardappelen: enkele telers blijven kopers om in de beperkte behoeften te kunnen voorzien, maar de markten worden ook ondersteund door de vraag naar aardappelen om de ontbrekende contractpartijen aan te kunnen vullen, met name via tussenhandel.

Bintje, Fontane, Challenger: prijzen van rond de 7,50 €/q, met soms hogere prijzen om aan de vraag op basis van de contracten en die voor levering in maart - april te kunnen voldoen. Stevige markten. Soms gelden er aanzienlijk hogere prijzen voor heel mooie partijen Bintje-aardappelen, aardappelen voor directe levering en aardappelen die binnen de komende 3 weken. 

Bintje plant: weinig handel, maar stevige prijzen. De kleine maten aardappelen zijn moeilijk te vinden (bijna geen aanbod). Nederlandse/ Franse/Belgische fabrieken, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big-bags exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm: tijdelijk geen prijsdopgaven wegens gebrek aan aanvoer; de zeer zeldzaam beschikbare aardappelen worden soms afgezet tegen prijzen van boven de 95,00 €/q. 
Maat 35 - 45 mm: prijzen van rond de 54,00 €/q, stevige prijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Er is sprake van algehele prijsstijgingen (met onder andere categorie I-aardappelen frites voor NeBeDe met een prijsstijging van gemiddeld 1,25 € /q, en prijzen van tussen de 6,00 en de 9,50 €/q), ook voor aardappelschijven en aardappelen voor veevoer. De prijzen voor aardappelen voor vertraagde levering (maart tot juni) liggen tussen de 7 en de 14,00 €/q. Het ondertekenen van contracten lijkt lastig en sommige kopers kunnen hun contractprijzen naar boven bijstellen.

De afgelopen dagen hebben er diverse echte transacties voor verschillende rassen (Fontane, Bintje, Agria) plaatsgevonden - allemaal voor prijzen van rond de 8,00 €/q voor aardappelen voor onmiddellijke of vertraagde levering maart.

De binnenlandse versmarkt zijn niet zo schaalbaar en de prijzen blijven daardoor tussen de 10,00 en de 18,00 €/q liggen met de laagste prijzen voor kruimige rassen en prijzen tot 18,00 €/q voor vastkokende rassen.

Binnen de export blijven de prijzen ongewijzigd en liggen de telersprijzen tussen de 9 en de 11,00 €/q.

Frankrijk
Op de industriemarkt zijn de prijzen ongewijzigd gebleven, terwijl ze overal elders in Noordwest-Europa zijn aan het stijgen.

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende rassen zijn ongewijzigd gebleven: 10,83 €/q (10,83 €/q, voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd gebleven voor kruimige en bloemige rassen: 10,25 €/q (10,25 €/q, voorlaatste prijsopgaven). Dit geldt echter niet voor de aardappelen uit krattenopslag - gekoelde pallets met een prijsstijging van € 3 (zie REKA-prijsopgaven in de tabel hieronder!)

Industriemarkt: stevige markt met opnieuw stijgende prijzen: tussen de 7,50 en de 8,00 €/q voor Innovator-aardappelen (tussen de 7,00 en de 7,50 €/q vorige week), voor Challenger/Agria-aardappelen tussen de 7,00 en de 7,50 €/q (tussen de 6,00 en de 6,50 €/q vorige week) en voor Fontane-aardappelen tussen de 7,00 en de 7,50 €/q (tussen de 6,50 en de 7,00 €/q vorige week). Stevige prijzen voor chips-/fritesrassen van tussen de 8,00 en de 11,00 €/q.

Biologische aardappelen: de telersprijzen zijn ongewijzigd gebleven en liggen rond de 41,00 €/q (alle rassen en markten samen), onderhandelbare prijzen. Verwachte stijgingen... maar nog steeds niet gerealiseerd.

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald  

Groot-Brittannië
Afhankelijk van de markten (zakken voor 'fish & chips'-zaken en de schilindustrie) en de rassen, stabiele, licht stijgende of licht dalende prijzen. Verhandeld in zakken om verse frites mee te maken, liggen de prijzen van Agria-aardappelen gemiddeld rond de 14,88 €/q (13 £/q), die van Maris Piper-aardappelen rond de 11,45 €/q (10 £/q) en die van Markies-aardappelen rond de 14,65 €/q ( 12,8 £/qt). De prijzen voor Maris Piper-aardappelen voor de schilindustrie liggen gemiddeld rond de 10,30 €/q (9 £ /q).

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven