Nieuwe fruitimporteur AKL ExoFresh focust op Egyptische exoten

Egyptische groenten- en fruitproducten worden steeds populairder in de Duitse en West-Europese vakhandel. Maar buiten citrus, peulvruchten en zoete aardappelen worden in het Noord-Afrikaanse land ook tonnen exotisch fruit geteeld. De verdere ontwikkeling en het bekender maken van deze productcategorie is het langetermijndoel van fruitgroothandelaar Sarwat Radwan uit Dortmund, die zijn bestaande vershandel in het afgelopen jaar omdoopte tot AKL Exofresh GmbH.

Reeds sinds vijftien jaar voorziet de geboren Egyptenaar groothandelsklanten van producten uit zijn thuisland. "We hebben na de naamsverandering niet alleen de klantenkring, maar ook het assortiment aanzienlijk uitgebreid en nemen nu ook producten uit Jordanië, Marokko en Spanje af. Ik was in de afgelopen jaren vaak op de twee vakbeurzen in Berlijn en Madrid en heb daar veel vakmensen ontmoet. Hierdoor kon ik mijn leveranciers- en distributienetwerk bijpassend uitbreiden."


Bosuien en mini-courgettes uit Egyptische teelt. De nieuwe bedrijfsnaam ExoFresh verwijst reeds naar de assortimentstechnische focus op exoten.

Structuurverandering staat voor de deur
Volgens Sarwat heeft de Egyptische landbouw zich in de afgelopen jaren enorm snel ontwikkeld. "Mini-courgettes en -komkommers waren hier tot enkele jaren geleden vrijwel onbekend, maar de consumptie is inmiddels explosief gegroeid. Dit leidt er helaas ook toe dat velen in deze sector beginnen omdat ze denken dat ze in de import en export eenvoudig geld kunnen verdienen. Dit heeft wederom tot een overaanbod in deze productcategorie geleid", schetst hij.

De ervaren importeur gelooft sterk dat er in het kader van de COVID-crisis een structuurverandering in de fruithandel plaats zal vinden, omdat men nu op moeilijkere omstandigheden moet rekenen. "Vaste programma's zijn überhaupt niet planbaar: men kan simpelweg nooit inschatten wat er volgende week zal gebeuren. Dit is natuurlijk moeilijk voor ons als importeurs."


Egyptische guaves

Verder exportpotentieel voorhanden
Op de lage termijn ziet Sarwat de toekomst echter optimistisch tegemoet, omdat Egypte zich steeds meer als interessant alternatief voor Zuid-Europese landen positioneert. "Bij bosuien heeft Egypte Italië al lang ingehaald. Ook Valencia-perssinaasappelen winnen aan betekenis. Hierbij hebben we het echter moeilijk zolang Spanje op de markt is."


Egyptische vruchtgroenten hebben in de Duitse vakhandel reeds een hoge positie verworven.

Het exportpotentieel van Egypte is volgens Sarwat nog lang niet uitgeput. Want naast de op de markt gebruikelijke producten teelt het land ieder jaar eveneens tonnen exoten. "Alleen al bij mango's groeien en gedijen er meer dan honderd verschillende rassen op Egyptische grond, en ook dadels en chirimoya's worden langzaam meer geëxporteerd. De exporthoeveelheid is tot nu toe nog niet te vergelijken met de standaardproducten: veel handelaren en importeurs zien af van import omdat ze niet in bulk kunnen verkopen. Om nieuwe producten op de markt te plaatsen heeft men naar mijn idee echter veel geduld nodig. Ik heb het tot mijn doel gemaakt om de Egyptische exoten onder de aandacht te brengen."


Artisjokken en mango's uit Egypte.

Groothandelsmarkten en retailklanten
Wat betreft de groothandelsmarkten heeft Sarwat reeds een goed netwerk: "We onderhouden direct contact met vrijwel alle bekende groothandelsmarkten, of het nou gaat om München, Berlijn, Dortmund, Gelsenkirchen of de Parijse groothandelsmarkt Rungis. De volgende stap zou zijn om onze activiteiten in de levensmiddelenhandel uit te breiden", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
AKL Exofresh GmbH
Sarwat Radwan 
Mallinckrodtstrasse 320
44147 Dortmund
Telefoon 0231 99 36 70 74 
M: +498091735651237 
Fax 0231 22 58 28 76
info@aklexofresh.de 
www.aklexofresh.de/  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven