Schade aan gewassen door noodweer in Chili als ramp erkend

De Chileense minister van Landbouw, María Emilia Undurraga, heeft de schade aan de gewassen in de provincies Los Andes en San Felipe na de doortocht van een frontaal systeem in het zuidelijk-centrale deel van het land als landbouwramp erkend. Op die manier kunnen de getroffen telers genieten van steunmaatregelen.

“Na enkele dagen van schadeopmeting is in overleg met de regeringsafgevaardigde in de regio Valparaíso de schade aan de landbouw in de provincies San Felipe en Los Andes als ramp erkend. We hopen met deze verklaring fondsen te werven uit verschillende sectoren om de door het noodweer getroffen telers te helpen”, legt minister Undurraga uit.

De erkenning van de schade als landbouwramp voor deze twee provincies, die 10 gemeenten in de regio Valparaíso omvatten, sluit aan bij de al op vrijdag 5 februari aangekondigde erkenning voor de regio's Maule en O'Higgins. Dankzij de erkenning kunnen het ministerie van Landbouw en regionale en lokale overheidsinstanties nu middelen vrijmaken om tegemoet te komen aan de economische verliezen en kosten voor het herstel.

Voor leden van het Instituut voor Landbouwontwikkeling (INDAP) wordt vanuit het ministerie van Landbouw €230 voorzien voor teelttechnische steun. De steun voor het herstel van beschadigde infrastructuur bedraagt tot 50% van de opgelopen schade met een maximum van €575 per teler.

“INDAP staat reeds vanaf het begin in contact met haar leden, die al kunnen genieten van concrete steunmaatregelen die niet afhankelijk zijn van deze erkenning als ramp en die als doel hebben de telers te helpen om het seizoen af te ronden. Het gaat om een bonus van ongeveer €230”, zo voegt de minister toe.

“INDAP voorziet ook zelf middelen om de getroffen infrastructuur weer op te bouwen voor de resterende maanden. Samen met INDAP kijken we ook hoe we ons het best kunnen voorbereiden op volgend seizoen. Voor de leden van INDAP gaat het hierbij om de herprogrammering van hun kredieten en ook de mogelijkheid om op middellange termijn toegang te krijgen tot verschillende investeringsprogramma's”, vertelt minister Undurraga.

Een andere maatregel die de regering heeft genomen om de continuïteit van de teelt te ondersteunen, is de telers toegang te verschaffen tot kredieten zoals FOGAPE Reactiva. Ook om de werkgelegenheid te ondersteunen, worden er voor de telers subsidies voorzien om arbeiders aan te werven.

Ten slotte werkt het ministerie van Landbouw ook samen met regionale overheden om nieuwe vormen van steun in overweging te nemen voor kleine en middelgrote teeltbedrijven, al dan niet aangesloten bij INDAP.

Voor meer informatie:
Fedefruta
www.fedefruta.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven