Doorbraak in onderzoek TR4 bananenziekte

Professor James Dale en zijn team van de Queensland University of Technology zijn erin geslaagd een lijn Cavendish-bananen te ontwikkelen die resistent is tegen de panamaziekte (TR4). De ontwikkeling van deze resistente lijn heeft geresulteerd in een miljoenensteun van de Amerikaanse fruitleverancier Fresh Del Monte. 

Foto: QUT

Dale zegt dat deze steun hem en zijn team in staat zal stellen om dit baanbrekende onderzoek naar de toepassing van de genbewerkingstechniek CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) voor het creëren van een niet-genetisch gemodificeerd Cavendish-ras met TR4-resistentie voort te zetten.

"Hoewel onze succesvolle ontwikkeling van een ziektebestendige genetisch gemodificeerde Cavendish-lijn een wereldwijde primeur is, zal deze subsidie ons in staat stellen om een nieuwe generatie Cavendish-bananen met resistentie tegen TR4 te ontwikkelen," legt Dale uit. 

Hans Sauter, chief sustainability officer bij Fresh Del Monte,  zegt dat het bedrijf bezig is om ernstige bedreigingen voor de bananensector aan te pakken. "Het is geweldig om de capaciteiten van dit QUT-team te kunnen benutten. We zien veel mogelijkheden voor dit soort revolutionaire technologieën en we kijken ernaar uit om deze toe te passen voor het oplossen van  problemen waar de sector mee kampt. Fresh Del Monte is er dan ook trots op om samen te kunnen werken met een gerenommeerde universiteit als die van Queensland," aldus Sauter. 

Het onderzoek van Dale vindt plaats in het Centre for Agriculture and Bioeconomy van QUT in Brisbane. De veldproeven vinden plaats op een bananenteeltbedrijf nabij Darwin in Northern Territory.

Dale vertelt dat uit deze veldproeven is gebleken dat een hoge expressie van het gen RGA2, afkomstig van een wilde bananensoort, een hoge resistentie tegen TR4 biedt. Hoewel RGA2 ook aanwezig is in Cavendish komt het niet tot expressie.

“Onze voornaamste genbewerkingsstrategie bestaat uit het activeren van de expressie van het RGA2-gen in Cavendish-bananen," aldus Dale.

 


Voor meer informatie: 
Rose Trapnell
Queensland University of Technology
Tel.: +61 07 3138 2361
Tel.: +61 0407 585 901
E-mail: rose.trapnell@qut.edu.au 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven