Alternatieve bron van eiwitten en vezels

Amerikaanse aardappelboon kan in het VK worden geteeld

Onderzoek waarbij wetenschappers uit Aberdeen waren betrokken, heeft aan het licht gebracht dat een plant die in Amerika inheems is, mogelijk in het VK kan worden geteeld. De aardappelboon, die rijk is aan proteïnen en veel voorkomt in Florida, Texas en Colorado, was ooit basisvoeding voor de inheemse bevolking.

Onderzoekers van het Rowett Institute van de Universiteit van Aberdeen, de Schotse Agrarische Hogeschool (SRUC) en de Royal Botanic Garden Edinburgh (RBGE) hebben de aardappelboon bestudeerd om na te gaan of hij kan worden gebruikt als onderdeel van een gezonder eetpatroon en of hij ook goed voor het milieu zou kunnen zijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Food Composition and Analysis en werd gefinancierd door de Scottish Government's Rural and Environmental Science and Analytical Services Division (RESAS).

Dr. Madalina Neacsu van het Rowett Institute: "We bestudeerden de Apios Americana, of aardappelboon, als onderdeel van ons onderzoek naar nieuwe en duurzame bronnen van eiwitten en vezels in een poging om alternatieven te vinden en onze voedingskeuzes te diversifiëren."

"Het merendeel van de eiwitinname in het Verenigd Koninkrijk is momenteel afkomstig van dierlijke bronnen, maar als we onze aanbevolen inname van eiwitten uit plantaardige bronnen, zoals de aardappelboon, zouden kunnen diversifiëren, zou dit kunnen bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen en tevens de gezondheid verbeteren. De aardappelboon heeft eerder aangetoond dat hij zich kan aanpassen aan een breed geografisch gebied en een hoge tolerantie heeft voor een groot aantal omstandigheden, zodat hij kan groeien in omgevingen ver weg van Amerika."

Dr. Madalina Neacsu van het Rowett Institute (foto: Aberdeen University)

Dr. Max Coleman van RBGE voegde hieraan toe: "Wilde soorten die verwant zijn aan voedingsgewassen zijn een enorme hulpbron voor de tuinbouw en de instandhouding van hun genetische rijkdommen is vandaag de dag een belangrijke rol voor botanische tuinen. Met de combinatie van taxonomische en tuinbouwexpertise kunnen wij een rol spelen in de samenwerking met instituten die zich richten op de genetische rijkdom van gewassen."

"De aardappelboon is één voorbeeld van het potentieel van wilde planten waarmee ons voedingspatroon kan worden gediversifiëerd en om veerkracht in de tuinbouw op te bouwen. Er zijn naar schatting 30.000 eetbare planten en toch gaat het bij de wijdverbreide consumptie slechts om ongeveer 150 daarvan. Slechts 12 gewassen leveren 80% van onze calorieën, wat betekent dat we minder dan 1% van de voor ons beschikbare planten als voeding gebruiken. Er staat ons nog heel veel boeiend werk te wachten.”

Bron: eveningexpress.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven