Goede afzet Oekraïense flespompoenen in Europa

Sinds enkele jaren ontwikkelt Oekraïne actief de export van zijn butternut pompoen, waarbij dit product vooral wordt geleverd aan de meest veeleisende van de mogelijke markten: het Verenigd Koninkrijk.

Ondanks Brexit kon Oekraïne in 2020 de export van butternut pompoen opnieuw fors opvoeren en een nieuw exportrecord voor dat jaar vestigen. Tegen het einde van 2020 steeg de uitvoer van Oekraïense butternut pompoen met 76% tot bijna 2.000 ton.

In vergelijking met slechts vijf jaar geleden, groeide de Oekraïense export van butternut pompoen meer dan 12 keer. In 2016 verkochten de Oekraïense exporteurs slechts 164 ton aan het buitenland. In geld uitgedrukt brengt de butternut pompoen de Oekraïense exporteurs nu bijna 650.000 euro aan inkomsten op, waarvan ongeveer 400.000 euro de opbrengst is van leveringen aan het Verenigd Koninkrijk.

Volgens een artikel op east-fruit.com importeerde Groot-Brittannië vorig jaar ongeveer de helft van alle geëxporteerde Oekraïense butternut pompoen: 972 ton. De uitvoer naar dit land is met 20% per jaar in volume toegenomen en zelfs nog sterker in waarde, aangezien de gemiddelde prijzen van butternut pompoen zijn gestegen. Als men bedenkt dat het Verenigd Koninkrijk meer dan 70.000 ton butternut pompoen per jaar importeert, heeft Oekraïne nog lang niet alle mogelijkheden uitgeput om deze groenten aan het Verenigd Koninkrijk te leveren, want het aandeel van Oekraïne in de Britse pompoeninvoer bedraagt nauwelijks meer dan 1%.

Grafiek: EastFruit

"De export van pompoen uit Oekraïne begon zich actief te ontwikkelen na de sluiting van de Russische markt in 2015, toen Oekraïense groententelers gedwongen waren om dringend op zoek te gaan naar zowel nieuwe bevoorradingskanalen als nieuwe producten voor de export. Een daarvan bleek pompoen te zijn en in 2016 werden de eerste 117 ton pompoen aan het Verenigd Koninkrijk geleverd. Vandaag de dag is de pompoenexport een van de snelst groeiende segmenten van Oekraïense exportproducten met een hoge toegevoegde waarde," zegt Yevhen Kuzin, hoofd van Internationale Projecten bij Fruit-Inform.com.

Grafiek: EastFruit

"Kopers uit de EU zijn selectief wat betreft de kwaliteit van de geleverde producten. Daarom blijven de volumes van de pompoeninvoer uit Oekraïne, hoewel ze snel groeien, relatief laag. Butternut pompoenen moeten, volgens de eisen van de belangrijkste Europese kopers, vrij klein en proportioneel zijn en het optimale gewicht moet tussen 800 gr en 1 kg liggen. Pompoenen van meer dan 1,5 kg worden praktisch niet gebruikt voor rechtstreekse verkoop in supermarkten en worden hoofdzakelijk verzonden voor verdere verwerking," voegt Kuzin eraan toe.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven