Rabobank rapport walnotenmarkt 2021-2025

Mondiale walnotenoogsten koersen dit jaar aan op nieuw record van 2,3 mln ton

De wereldwijde oogst en export van walnoten zal in 2020/21 een recordhoogte bereiken, wat zijn weerslag zal hebben op de Amerikaanse markt, die sterk afhankelijk is van de export. De Amerikaanse walnotenoogst heeft een recordniveau bereikt, maar zal waarschijnlijk onder controle blijven door een gebrek aan prijsstimulansen. Het Rabobank-verslag bevat ramingen van de opbrengsten en de prijzen voor de komende vijf jaar.

De mondiale walnotenoogst zal in het verkoopseizoen 2020/21 waarschijnlijk een nieuw record bereiken van bijna 2,3 miljoen ton (noten in de dop). Dit vertegenwoordigt een stijging van 7% op jaarbasis en een groei van ongeveer 5% ten opzichte van het vorige oogstrecord in 2016/1

Meer dan 80% van alle walnoten in 2020/21 zal afkomstig zijn uit drie landen: China, de VS en Chili, met een aandeel van respectievelijk 45%, 31% en 7%. Andere walnoottelende landen zijn de EU, Oekraïne, Turkije, India en Australië.

De opbrengsten in de Verenigde Staten en Chili zullen naar verwachting met ongeveer 20% stijgen ten opzichte van het voorgaande jaar en daarmee nieuwe records vestigen, terwijl de walnotenteelt in China zich heeft hersteld na een oogstdaling van 15% in 2018/19. De toename van de oogsten zal de internationale concurrentie op de exportmarkt ook doen toenemen.

Geraamd wordt dat de wereldwijde export van walnoten in 2020/21 met ongeveer 14% j-o-j zal groeien, waarbij de export uit de VS naar verwachting met ongeveer 18% j-o-j zal groeien en de export uit Chili met ruwweg 25% j-o-j. De VS en Chili waren de voorbije jaren de grootste exporteurs van walnoten. Maar de snelle groei van de uitvoer uit China, dat snel marktaandeel verovert, heeft de markt verstoord en sommige analisten verrast. China wedijvert nu om de tweede plaats als exportland van walnoten.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven