"De vraag naar Egyptische Valencia zal aantrekken nu het Indiase citrusseizoen afloopt"

De vraag naar de Egyptische Valencia is sinds het begin van het seizoen laag. Hoewel er enige vraag is op de Russische en Oost-Europese markt, heeft het gebrek aan vraag de prijzen licht doen dalen. De oogst is daarentegen vrij goed geweest, volgens een Egyptische citrusexporteur.

Volgens Mostafa Ali van Nile Establishment for International Trade is de Egyptische Valenciateelt dit seizoen goed, maar ontbreekt de vraag een beetje. Ali: "Het Valencia-seizoen is tot nu toe goed geweest, we hebben tot nu toe hoge opbrengsten en een goede kwaliteit gezien. Er is wel een hoger percentage kleinere maten dan gewoonlijk, maar we zijn tevreden met de totale opbrengst dit seizoen. De vraag is traag geweest in vergelijking met vorig seizoen. Vooral aan het eind van het vorige seizoen was de vraag zeer groot. Er is momenteel niet één markt waar de vraag groter is dan op een andere, maar op de Russische markt is de vraag goed, net als op de markten in Oost-Europa en Bangladesh."

Mostafa Ali

"De pandemie is een van de redenen waarom de vraag op de Europese markt zo laag is, maar de verwachting is dat de vraag op de Indiase markt vrij snel zal aantrekken," legt Ali uit. "Sommige markten hebben echter een zeer lage vraag, zoals de Europese markt. Dit is vooral te wijten aan de maatregelen met betrekking tot Covid-19. Ook in China is er weinig vraag naar Egyptisch citrus. Wij hopen dat de situatie na de Chinese Nieuwjaarsvakantie beter zal zijn. Ik verwacht wel dat de vraag op de Indiase markt zal aantrekken, aangezien het Indiase citrusseizoen weldra ten einde loopt. Het Egyptische Valencia-seizoen is niet gemakkelijk, vooral niet voor de telers."

Door de lagere vraag is de prijs ook iets gedaald. Ali denkt wel dat de prijs zich zal herstellen zodra de vraag over een maand of twee weer aantrekt. "Wat betreft de prijzen voor Navelsinaasappelen; het seizoen begon met € 560 FOB/ton voor de Navelsinaasappelen. Valencia begon medio januari met € 481 FOB en door de trage vraag is het prijsniveau op dit moment € 452 FOB/ton. Ik ben echter positief over de komende maanden. Zo verwacht ik dat de vraag naar Egyptische Valencia in de maanden maart en april zal toenemen, wat de prijzen weer op een gezond niveau zouden moeten brengen."

Voor meer informatie:
Mostafa Ali
Nile Establishment for International Trade
+20 100 735 0313
M.Ali@nilefruit.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven