Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sterkere Rand zorgt daarbij voor minder exportinkomsten

Exuberante stijgingen elektra- en brandstofprijzen zetten Zuid-Afrikaanse telers onder druk

"Zal de litanie van slecht economisch nieuws ooit ophouden?" vraagt de nieuwssite Daily Maverick zich af na de aankondiging dat de Zuid-Afrikaanse elektriciteitsleverancier Eskom de elektriciteitstarieven met meer dan 15% heeft mogen verhogen.

Financiƫle nieuwssite Moneyweb noemt het een "forse verhoging" en merkt op dat deze tariefverhogingen worden beschouwd als moeilijk voorspelbaar en dus moeilijk te plannen, wat het bedrijfsklimaat nog ingewikkelder maakt.

In wat wordt beschreven als een "beknopte verklaring", kondigde de nationale energieregulator van Zuid-Afrika (Nersa) gisteren de verhoging aan, die R10 miljard (576 miljoen euro) bijdraagt aan de inkomsten van Eskom en die "zal worden teruggevorderd van de tariefklanten in het financiƫle jaar 2021/22".

Deze verhoging is vijf keer hoger dan het huidige inflatiepercentage en komt op een moment dat de Rand is aangetrokken, waardoor de exportinkomsten zijn gedaald. Bovendien wordt verwacht dat de geplande stroomonderbrekingen (loadshedding genoemd) tot in september zullen voortduren.

Een teler uit Tzaneen vertelt aan FreshPlaza dat de kosten van een dieselgenerator voor een pakhuis en koelruimte ongeveer R280.000 (19.200 euro) kan bedragen. En dat is dan nog exclusief de lopende kosten van diesel die onlangs met 4,5% zijn gestegen. De prijs voor benzine is begin februari met 81 cent per liter gestegen, wat een "enorme sprong" wordt genoemd, en volgende maand worden nog meer brandstofverhogingen verwacht. "Het is moeilijk voor ons telers," verzucht een topfruitteler in Villiersdorp, "het is niet altijd gemakkelijk om het hoofd boven water te houden."

Publicatiedatum: