Winst supermarkten gaat niet per se ten koste van telers

De prijs van gangbaar geproduceerd vlees, zuivel, groenten en fruit wordt in veel gevallen bepaald door de wereldmarkt. Supermarkten hebben daar maar beperkt invloed op. Maar als boeren en tuinders produceren voor een duurzaamheidslabel, kunnen ze wel een meerprijs ontvangen.

De prijsontwikkeling wordt niet alleen door supermarkten bepaald, zo legt marktonderzoeker Michiel van Galen van Wageningen University & Research uit. Hij baseert zich op de Voedselprijzenmonitor. Ook ontwikkelingen op de wereldmarkt spelen een belangrijke rol. Zo is de prijs voor varkensvlees in 2020 gedaald door een wegvallende vraag uit China. Daardoor ontvingen boeren ook minder voor hun vlees. Omdat supermarkten gebonden zijn aan contracten die ze met hun leveranciers sloten, zie je die prijsontwikkeling niet meteen terug in een lagere prijs voor consumenten. Ook bij andere producten zie je schommelingen in de prijzen. Bij groenten en fruit is die schommeling door seizoenseffecten wat sterker dan bij vlees en zuivel.

Duurzaamheidslabel
Boeren die vlees, melk of andere producten produceren voor de wereldmarkt hebben dus te maken met schommelende prijzen, met goede en slechte jaren. Wanneer ze produceren voor een programma met duurzaamheidslabels, ontvangen ze vaak een meerprijs, zoals bij vlees en zuivel. Als dat zo is, kunnen ze op een duurzamere manier een goede boterham verdienen, maar makkelijk is dat niet, schrijft Resource.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven