WUR-studenten schieten Defensie te hulp en ontwikkelen nieuw voedselconcept

De huidige maaltijden voor uitgezonden soldaten worden geserveerd vanuit de verouderde mobiele satellietkeuken. Dat moet gaan veranderen. Het ministerie van Defensie klopt nu bij studenten aan met de vraag hoe ze hun militairen een goede, voedzame en smakelijke maaltijd voor kunnen schotelen. “Wij zeggen: help ons een nieuw concept te ontwikkelen. Kom met verrassende nieuwe ideeën”, zo stelt generaal Frits van Dooren van Defensie.

In totaal gaan 68 studenten de uitdaging aan. Van hen zijn 40 afkomstig van WUR, de rest van TU/e en UU. Ook het UMC Utrecht participeert in het project.

Op vrijdag 12 januari ging de Food for Health and Safety Challenge (F4HS) van start en kwamen alle studenten en de experts van het ministerie voor het eerst bij elkaar. De studenten buigen zich in interdisciplinaire teams over vragen als: Hoe zorg je ervoor dat soldaten voedzame maaltijden met voldoende calorieën eten? Hoe vervoer je voedsel naar de basis waar de militairen gelegerd zijn? Hoe presenteer je de maaltijd? Op dit moment wordt de militaire satelliet-keuken gebruikt om eten op te warmen en te verdelen, maar dit concept moet vervangen of verbeterd worden.

Auke Westerterp, docent WUR & adviseur bij Defensie: “De militairen hebben weinig afwisseling in de maaltijden, ze eten bijvoorbeeld een hele week bruine bonen. Het komt dan ook vaak voor dat soldaten van verschillende landen die gezamenlijk op missie zijn, maaltijden uitwisselen met elkaar. Het zou ontzettend welkom zijn als het eten zowel voedzaam als gevarieerd is.”

Interdisciplinair, inter-universitair en internationaal
De groep studenten is niet alleen divers als het gaat om de universitaire instelling waar ze bij aangesloten zijn, maar ze vertegenwoordigen ook veertien verschillende nationaliteiten en 38 verschillende opleidingen, zowel op bachelor- als op masterniveau. De komende weken gaan de studenten aan de slag met deze uitdaging. Samen met hun coaches, die hen begeleiden in het ontwikkelen van professionele en persoonlijke vaardigheden, en met de experts van Defensie komen de studenten nog voor de zomer met voorstellen voor een nieuw voedselconcept.

Hart onder de riem
Minister van Engelshoven sloot ook aan bij de kick-off van de challenge, om op deze manier de studenten een hart onder de riem te steken, nu het studeren op afstand gebeurt. De studenten spraken met de minister over hun ervaringen met studeren in coronatijd en welke invloed dit heeft op hun mentale welzijn. Ze spraken onder andere over introductietijd van eerstejaars studenten en de rol van studentenverenigingen in het onderhouden van contact.

Samenwerkingsverband
F4HS maakt onderdeel uit van het onderwijsaanbod van de alliantie Eindhoven University of Technology, Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Deze vier instituten werken samen op het gebied van onderwijs en onderzoek om zo gezamenlijk tot oplossingen voor mondiale vraagstukken te komen. Challenge based onderwijs is een belangrijke pijler van het gemeenschappelijke onderwijs van de instellingen.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven