Trendbreuk Zweedse bio-verkoop: na twee jaar daling nu stijging verkoop

Een nieuw rapport van de Zweedse coöperatie voor biologische landbouwers (Ekologiska Lantbrukarna) laat zien dat de verkoopwaarde van in Zweden geteelde biologische voeding in 2020 met 133 miljoen SEK (zo'n € 13 miljoen), wat overeenkomt met 2,6%, is gestegen. Dat wijst op een trendbreuk, aangezien de verkoop eerder twee jaar op rij was gedaald.

De statistieken, uitgevoerd door analysebedrijf Nielsen, toonden gedurende het jaar al een stijging en de resultaten wijken dan ook af van de voorlopige analyse van Ekoweb, die juist een daling in de verkoop benoemden.

Sofie Sollén-Norrlin, bedrijfsleider bij Ekologiska Lantbrukarna: "De Zweedse ‘eco-index’ toont vooral de biologische grondstoffen, maar in de statistieken die wij van Nielsen hebben ontvangen, zien we dat ook de totale verkoop van biologisch voedsel is gestegen: met ongeveer 340 miljoen SEK (zo'n € 33,8 miljoen), wat overeenkomt met ongeveer 3,5%. Dit is goed nieuws, want we lazen eerder dat de verkoop in supermarkten juist was afgenomen, maar nu weten we dat dat dus niet klopt.”

De stijging van de Zweedse eco-index is dus goed nieuws voor biologische telers, toch blijft het aandeel biologische producten in de supermarkt afnemen. Dat komt omdat de omzetstijging van biologische producten niet zo groot is als voor niet-biologische producten.

Bron: ja.se


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven