Fragolino Arancia Rossa

Bloedsinaasappelen zijn de redding voor Motta Cooperativa Agricola

Een daling van de citrusprijzen lijkt dit seizoen hand in hand te gaan met een daling van de consumptie. In het begin van 2020, toen de pandemie net had toegeslagen, was er juist sprake van een stijging van de prijzen en de vraag naar citrus. Dit leidde op zijn beurt tot een vroegtijdig einde van het seizoen.

Lucio Oliveri, eigenaar van het Italiaanse Motta Cooperativa Agricola, vertelt over deze situatie. Oliveri heeft een nieuw Tarocco-ras op de markt gebracht onder het merk Fragolino Arancia Rossa.

Lucio Oliveri

“De daling van de vraag en bijgevolg van de prijzen is duidelijk zichtbaar, zeker voor de rassen met licht vruchtvlees. Wij kunnen ons hoofd boven water houden, omdat wij hoofdzakelijk rode rassen afzetten, deze zijn minder onderhevig aan waardevermindering. Het gaat om de rassen Tarocco Ippolito en Tarocco Lempso die worden afgezet onder het merk Fragolino. Deze sinaasappelen behoren tot het topsegment en de prijzen zijn nooit lager dan €2,00 voor de 3/4/6-maten”, zegt Oliveri. 

Motta Cooperativa Agricola is in 2005 ontstaan uit een initiatief van 21 citrustelers. Het areaal van de coöperatie beslaat 230 hectare, gelegen in de vlakte van Motta Sant’Anastasia, en dit is bestemd voor de teelt van citrus van hoge kwaliteit.

“Als ik een vergelijking zou moeten maken tussen het huidige en het vorige seizoen, dan kan ik zeggen dat ik het jammer vind dat ik in 2020 niet aan alle verzoeken heb kunnen voldoen. Dit seizoen is er echter genoeg citrus voor handen. We hebben te maken met een pandemie en daardoor zijn een aantal belangrijke kanalen, zoals de horeca, afgesloten. Dit betekent overigens niet dat het slecht gaat. De keuze om ons te wenden tot de sterk gepigmenteerde sinaasappelen is onze redding en ik ben blij dat we ervoor hebben gekozen”, zegt Oliveri.

De kenmerken van Fragolino zijn een hoog suikergehalte van ongeveer 13 à 14 graden Brix, een lange houdbaarheid en een zekere weerstand om intact te blijven als gevolg van de intrinsieke kenmerken van de schil. Deze eigenschappen bevorderen de export van deze sinaasappelen, die een aardbei-achtige nasmaak hebben. Vooral Zwitserland en Duitsland importeren veel van dit citrus.

De huidige crisis heeft geen invloed op de vraag naar middelgroot citrus, in een scenario dat wordt gekenmerkt door sinaasappelen van klein formaat.

“Momenteel is er een overschot aan citrus dat moeilijk op de markt te brengen is. We kunnen dan ook voldoen aan alle vraag en zelfs nieuwe bestelling aannemen. Ook de verwerkende industrie neemt af, maar zij kunnen niet meer dan €0,15 per kilo bieden.”

De reguliere sinaasappelen hebben te lijden onder een marktcrisis die wordt veroorzaakt door weersomstandigheden en de aanvoer van goedkoop citrus uit het buitenland. Als gevolg van de pandemie komt daar nog bij dat veel gezinnen het economisch gezien zwaar hebben omdat zij hun baan zijn verloren.

Voor meer informatie:
Lucio Oliveri
Motta Cooperativa Agricola 
Via Policara
Motta S. Anastasia (CT) - Italië
+39 339 3249605
motta.coop.agr@virgilio.it 
www.euroagrumi.it 


Publicatiedatum:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven