"Servische AGF-telers en -exporteurs deden goede zaken in 2020"

Hoewel de pandemie overal ter wereld tot problemen heeft geleid, heeft de Servische AGF-sector kunnen profiteren van de sterkere vraag. Eén bedrijf, dat zaailingen en fruitbomen verkoopt, merkte dat haar  grootste markten hun fruitarealen voor appelen, peren, kersen en frambozen vergroten.

Volgens Alexander Jovanovic, verkoopmanager bij Ned Boske, een Servische exporteur van zaailingen, was het coronavirus voor iedereen een ramp maar heeft het de sector wel meer handel opgeleverd. "Het afzetseizoen voor zaailingen begint voor ons in oktober en eindigt in april. We verkopen echter de meeste planten in de maand maart. De afzet is dit jaar toegenomen dankzij het goede fruitseizoen in 2020. Hoewel de coronapandemie tot een crisis heeft geleid waardoor sommige bedrijven nu op de rand van de afgrond staan, hebben andere bedrijven er juist van kunnen profiteren. Zo deden Servische AGF-telers en -exporteurs vanaf het begin van de pandemie over het algemeen goede zaken."

 

Jovanovic laat weten dat de eerste helft van 2020 zelfs veel beter was dan het jaar daarvoor. Appelen en steenfruit hebben het sterkst bijgedragen aan deze groei. "In de eerste helft van 2020 nam de AGF-export met 10,3% toe ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Volgens gegevens van SBS groeide de export van appelen en steenfruit met 19,8%. Deze categorieën droegen dan ook het sterkst bij aan de groei. Diepgevroren frambozen behoorden in de maand augustus tot de vijf meest geëxporteerde categorieën van het land. De waarde van de export bedroeg alleen in augustus al €21,4 mln. Duitsland was de voornaamste afzetmarkt voor de frambozen."

Op de doelmarkten van Ned Boske groeide het areaal en zo ook de vraag naar zaailingen. Jovanic licht dit toe: "Er is sprake van een soortgelijke situatie in Rusland en Kazachstan, onze voornaamste afnemers. Deze landen willen met name hun appelareaal uitbreiden, gevolgd door hun perenareaal en dat van morellen en frambozen. De vraag is momenteel sterk en er wordt hard gewerkt om alle reeds gecontracteerde banen door te laten gaan, ondanks de hogere transportkosten, reisbeperkingen van arbeiders en het tekort aan arbeidskrachten."

 

“We bieden een uitgebreid assortiment aan fruitbomen, de nieuwste klonen en standaardrassen aan, waaronder mini-zaailingen van  perziken, nectarines en abrikozen en stekken van appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen," zegt Jovanic tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Alexander Jovanic
Ned Boske
Tel: +381628644725
Email: sales@nedboske.com 
www.nedboske.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven