Wilko van der Zwaard, Wilko Fruit:

"Vlotte citrusafzet, alleen de citroenen blijven achter"

Tholen - Bij Wilko Fruit in Breda is het Marokkaanse Nadorcott-mandarijnenseizoen in volle gang. "Tot dusver verloopt het seizoen prima. Afgelopen week was de afzet richting de markthandelaren wat rustiger vanwege de vorst, maar de supermarkten en kleinere winkels hebben wel veel verkocht", vertelt Wilko van der Zwaard.

"We krijgen een goede aanvoer binnen vanuit Marokko. De eerste weken bestond het volume nog grotendeels uit grote maten. Inmiddels is de buitenkant van de boom geoogst en worden de meer courante maten geoogst. Prijzen liggen zo rond de 1-1,10 euro per kilo. Ook hebben we een goed Spaans Tango-mandarijnenseizoen achter de rug onder het Gaudias-merk. Dat seizoen zit er nu op en een maand geleden zijn we met Turkse Tango's onder het merk Unifrutti gestart. Deze hebben we nog tot eind maart beschikbaar", vertelt Wilko.


"Op de sinaasappelmarkt is Spanje klaar met de Navels en Navelina's en is men nu gestart met de Navel Late. Daar is 20-25% minder van, waardoor de Spanjaarden het vrij hoog in de bol hebben qua prijs. Wij zijn inmiddels met de eerste Valencia's uit Egypte gestart en dat prijsniveau is wel een stuk lager begonnen dan verleden jaar. Je ziet door Corona toch wel de nodige verschuivingen in de afzet en de juice-markt staat behoorlijk onder druk. Wel lopen de programma's richting de supermarkten goed door.""Al met al ziet de citrusmarkt er gezond uit, de enige productgroep die een beetje achterblijft zijn de citroenen die toch wel last hebben van de cateringmarkt die is weggevallen. Maar wij klagen niet. Veel van onze klanten hebben nooit zo'n goed jaar gehad, denk aan markthandelaren, detaillisten en ook de supermarkten. In die zin mogen we ons gelukkig prijzen dat we in de AGF-business werken. Maar voor de horecaklanten is het een enorm zwaar jaar, dat moge duidelijk zijn."


Een product dat de laatste jaren fors in opmars is, zijn volgens Wilko tenslotte de granaatappelen. "Die profiteren echt van de gezondheidsvoordelen. De afzet loopt als een tierelier en gaat zo de mango achteraan. Wij hebben een mooi programma met Turkse granaatappelen en willen die lijn voortzetten naar een jaarrond assortiment."

Voor meer informatie:
Wilko van der Zwaard
Wilko Fruit B.V.
Heilaar-Noordweg 14
4841 ZZ Prinsenbeek
wilko@wilkofruit.com  
www.wilkofruit.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven