Keelings Knowledge:

"De vicieuze cirkel van de AGF-sector"

Bekende namen in de levensmiddelenhandel, zoals Aldi, Lidl en Edeka hebben een verklaring ondertekend om voedselverspilling tegen te gaan. Maar wat betekent dit precies voor de leveranciers van deze bedrijven en hoe ver kan de trend van milieuvriendelijkheid gaan voor producenten, fabrikanten en retailers? Keelings Knowledge heeft deze kwestie in deze bijdrage onder de loep genomen.

"Volgens schattingen van het Thünen instituut kan ongeveer de helft van de voedselverspilling worden voorkomen. Een idee om de duurzaamheid van verse producten uit te breiden en daarmee voedselverspilling in huishoudens te verminderen, is om tijd en geld te investeren in verpakkingsinnovaties. Tijd en geld die bedrijven niet hebben in de huidige situatie. Bovendien is de consumptietrend van milieuvriendelijkheid momenteel meer in de richting van minder plastic dan minder afval. Afval is en blijft afval, uit het zicht is uit het hoofd, dit blijft een probleem.

Het probleem met verpakkingen is niet alleen plastic, maar ook het extra afval dat moet worden afgevoerd. In 2019 was ongeveer 5,2 miljoen ton plastic afval afkomstig van huishoudens en bedrijven. Ongeveer 60% hiervan wordt hergebruikt, of om het simpel te zeggen: verbrand. Hoewel dit kan worden gebruikt om energie te produceren in afvalverbrandingsinstallaties, het geeft ook veel giftige stoffen en kooldioxide. Deze unieke vorm van recycling is dus niet zo milieuvriendelijk als we denken.

Een groeiende trend is onverpakte groenten en fruit. Er zijn steeds meer onverpakte goederen in de detailhandel en verswinkels te zien, waarbij men volledig zonder plastic werkt. De klant voelt zich milieubewust en heeft de exacte hoeveelheid verse producten gekocht die men nodig heeft. Zo is er minder voedsel- en plastic afval, wat geweldig is voor de consument en het milieu. Maar niet voor de portemonnee van de producent en handelaar. Verpakking betekent vaak dat de consument gedwongen wordt om meer goederen te kopen en dus meer betaalt. De overgebleven producten en verpakkingen belanden vaak in het vuilnis.

Met dit in gedachten zou het ook beter zijn om te kiezen voor papier of kartonnen verpakkingen. Papierproductie gebruikt ondertussen meer dan 76% teruggewonnen papier (Federaal Milieuagentschap, 2018) en is te danken aan nieuwe en energie-efficiëntere technologieën, dus milieuvriendelijker dan ooit tevoren. Helaas is er ook een keerzijde aan het gebruik van teruggewonnen papier. Steeds meer ongewenste verontreinigende stoffen zoals drukinkten en lijmresten komen in het papier, waardoor het riskant is om het samen met verse producten te gebruiken.

Meer dan ooit wordt groenten en fruit met vlekken geaccepteerd door retailers en ook klanten. Een voordeel voor retailers en een grote vermindering van afval in het algemeen. Helaas zijn oneetbare goederen zoals rotte of onrijpe groenten of fruit nog steeds een probleem voor detailhandelaren en moeten er alternatieven worden gevonden. Wat te doen met het afval? Veel producenten hebben het voordeel dat afval weer in het veld kan worden gebracht. Dit vermindert niet alleen het gebruik van potentieel milieubelastende meststoffen, maar dit geeft ook tegenstanders van genetische manipulatie een goed gevoel. Grote composteerinstallaties, de lokale boer of biogasinstallaties helpen hier bij."

Een ware vicieuze cirkel voor zowel eindgebruikers, tussenhandelaren als retailers. We houden er niet van om moeilijke beslissingen op het gebied van afval en duurzaamheid aan u over te laten, maar we kunnen u wel tools meegeven door u te ondersteunen met ons verpakkings- en afvalbeheer. Onze uitgebreide productiemodule en efficiënt magazijnbeheer in de Keelings Business Solution (KBS) software beheert duurzame inkoopstrategie met minder afval. Daarnaast wordt een registratie van alle verpakkingsmaterialen aangeboden en kan de verpakkingsbelasting als onderdeel worden opgenomen in onze kostencalculatiemodule."

Voor meer informatie:
Rick Rebergen
Keelings Knowledge
+31 6 14955005
rick_rebergen@keelingsknowledge.com
www.keelingsknowledge.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven