Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frits van der Meulen, KCB: Kwaliteit glasgroente uit Spanje momenteel matig

"Kwaliteit en uitstalleven witlof, snijbonen, komkommers radijs vele malen beter dankzij verpakking"

Sinds steeds meer groente en fruit wordt verkocht via de retail zien we een forse toename van verpakte producten. Voorverpakkingen van tasjes appelen, schaaltjes met peren en andere soorten fruit. Ook steeds meer soorten groente worden voorzien van een flowpack, zoals bijvoorbeeld de stoplichten paprika. Enerzijds is het gemakkelijk mee te nemen voor de consument, anderzijds heeft het ook een positieve invloed op de houdbaarheid van het product, constateert Frits van der Meulen van KCB in zijn column.

De toename van het aantal verpakkingen heeft echter ook een keerzijde. Vanuit milieuoogpunt is al het extra plastic niet wenselijk. Hierop wordt de laatste jaren meer en meer ingespeeld door de retailer en de verpakkers. Steeds vaker worden kartonnen verpakkingen gebruikt, vooral bij appelen en peren. Voor andere producten is het soms nog een uitdaging om goede oplossingen te vinden die naast een alternatief voor plastic ook bijdragen aan de houdbaarheid van het product. De kwaliteit en het uitstalleven van producten zoals witlof, snijbonen, komkommers, radijs etc. is vele malen beter geworden doordat men deze producten is gaan verpakken. Ook een langere houdbaarheid is gunstig voor het milieu"

Kwaliteit glasgroente uit Spanje momenteel matig
Naast een goede verpakking spelen natuurlijk veel meer aspecten een rol die van invloed zijn op de kwaliteit en de houdbaarheid. Als we naar de huidige kwaliteit van de glasgroente uit Spanje kijken zien we een matige kwaliteit van paprika in het handelskanaal. We zien veel beschadigingen, onzuiverheden en een korte houdbaarheid. Dit leidt tot afkeuringen en de producten worden uitgesorteerd om het handelskanaal toch nog van producten met een redelijke kwaliteit te voorzien. Ook bij de tomaten zien we partijen trostomaten die onzuiver zijn en afkeuringen zijn dan het gevolg. De kwaliteit van de importpartijen aubergines uit Spanje is eveneens matig. Vooral de kelken zijn aangetast en dat komt de uitstraling van het product niet ten goede. Mondjesmaat zien we aubergines van Nederlandse bodem die kwalitatief met kop en schouders erboven uitsteken. Tot slot de komkommers. Deze zijn wel redelijk goed van kwaliteit en dit leidt tot meer tevredenheid bij de handel. Ook hier begint het aandeel vanuit Nederland toe te nemen.

Bron: KCB

Publicatiedatum: