Nieuw-Zeelandse regering en kiwisector schikken in langlopend geschil over Psa

De Nieuw-Zeelandse regering en kiwitelers zijn tot een minnelijke schikking gekomen in een langlopend geschil over de uitbraak van de plantenziekte Psa, die grote schade toe heeft gebracht aan de kiwisector. 

De eisers, Strathboss Kiwifruit en Seeka, hebben het aanbod van €24 mln van de regering aanvaard. Ze hadden aanvankelijk een claim van €268 mln ingediend.

Deze claim had betrekking op activiteiten van het toenmalige ministerie van Landbouw en Bosbouw voor de oprichting van het ministerie van Primaire Sectoren.

Ray Smith, van het ministerie van Primaire Sectoren, laat weten dat alle partijen het erover eens waren dat het tijd was om een einde te maken aan het juridische geschil dat al loopt sinds 2014, toen de aanklagers de regering voor het eerst nalatigheid verweten waardoor Psa het land in was gekomen. "Deze compensatie wordt individueel uitgekeerd aan de eisers op basis van hun juridische en proceskosten. Ook vormt zij een erkenning voor het leed dat de aanklagers hebben ervaren."

Smith zegt dat de schikking een bevestiging vormt van een eerdere uitspraak van het hof van beroep. 

"In haar uitspraak van april 2020 stelde het hof van beroep dat het niet eerlijk, rechtvaardig of redelijk was om de regering wettelijk verantwoordelijk te houden voor verliezen van een dergelijke omvang en dat de ambtenaren van het ministerie wettelijke immuniteit genieten."

De eisers gingen in beroep tegen deze uitspraak bij het hooggerechtshof, waarna in februari 2020 een vijfdaagse hoorzitting werd gepland. De schikking betekent dat deze hoorzitting niet door zal gaan.  

Smith legt uit dat de schikking de regering direct financiële zekerheid biedt. Ook wordt hiermee een ingewikkelde hoorzitting vermeden. "Het is goed dat alle partijen deze kwestie, die zich al 11 jaar voortsleept, achter zich kunnen laten."

"Sinds die tijd is er veel verbeterd in de manier waarop we met dit soort risico's omgaan aan de grens en bij het importproces. Nieuw-Zeelanders kunnen vertrouwen hebben in ons huidige bioveiligheidssysteem," aldus Smith.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven