Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bescheiden prijsstijgingen verwacht voor sinaasappelsap

De prijsstijgingen in 2021-2022 zullen bescheiden zijn als gevolg van het trage herstel van de productie in São Paulo en het feit dat daling van de vraag zich voort zal zetten na een korte opleving tijdens de pandemie.

De wereldwijde consumptie van sinaasappelsap neemt al sinds het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw af. De daling kan worden toegeschreven aan de toegenomen concurrentie van andere dranken en de negatieve berichtgeving over het suikergehalte van sinaasappelsap. In combinatie met de hogere prijzen en ongunstige demografische trends op de belangrijkste markten (EU, VS, Japan heeft dit geresulteerd in slechte resultaten. De uitbraak van de Covid-19-pandemie in 2020 heeft de retailverkoop van sinaasappelsap op grote markten, zoals de VS en Europa, aangejaagd. De angst voor het virus leidde tot een grotere vraag naar sinaasappelsap als bron van vitamine C en een toename van thuisconsumptie van sinaasappelsap tijdens de lockdown.

“We verwachten dat de langdurige dalende trend van de sinaasappelconsumptie op gevestigde markten zich voort zal zetten zodra de pandemie later in 2021 onder controle is." zegt Andrés Padilla, senior analist bij Rabobank. Deze verwachting wordt onderbouwd door het feit dat de categorie afhankelijk blijft van ontwikkelde markten, waar ongunstige demografische trends aan zullen houden en waar de concurrentie van andere dranken sterk is. Aangezien er geen tekenen van groei zijn in Azië en andere opkomende markten, met uitzondering van Brazilië, staat de wereldwijde sinaasappelsapconsumptie een moeilijke tijd te wachten staan, tenzij er groei op andere opkomende markten kan worden gerealiseerd.

Ondertussen zal de aanvoer in 2021-2022 licht herstel vertonen, nu de opbrengsten in São Paulo hoger zijn, na de zeer kleine oogst van 2020-2021. De wereldwijde voorraden blijven vrij hoog en vanwege de verwachte toename van de aanvoer in 2021-2022 zal hierin op korte termijn weinig verandering komen. De prijsstijgingen in 2021-2022 zullen bescheiden zijn als gevolg van het geleidelijke herstel van de productie in São Paulo en de terugkeer naar de wereldwijde neerwaartse consumptietrend. 

 

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: