Britse pootaardappeltelers trekken opnieuw aan de bel over afspraken met EU

De Pre Basic Growers Association is een vereniging van meer dan 40 pootaardappeltelers (vooral in Schotland) die de eerste generaties hoogwaardige pootaardappelen telen. De vereniging heeft tot doel de pootaardappelteelt op het hoogste peil te houden en haar leden vormen de basis van de Britse pootaardappelsector.

De vereniging heeft Defra schriftelijk verzocht opnieuw contact op te nemen met de EU over de export van pootaardappelen, met het oog op de totstandbrenging van wederzijdse handel in pootgoed tussen de EU en het VK. De vereniging dringt aan op een verbod per 1 juli op de pootaardappelimport uit de EU indien geen overeenstemming over wederzijdse handel kan worden bereikt. De import van pootgoed uit de EU bedraagt ongeveer 28.000 ton. De vereniging is van mening dat een eventueel tekort aan pootgoed als gevolg van een importverbod in het VK kan worden gecompenseerd door de Britse pootgoedteelt.

De afzet van pootaardappelen aan de EU vertegenwoordigt voor veel Britse pootaardappeltelers een aanzienlijk deel van hun jaarinkomsten en voor sommigen zelfs verreweg het grootste deel van hun bedrijf. Exportmarkten zijn in de loop van vele jaren opgebouwd en markten die nu verloren gaan zullen zeer moeilijk terug te winnen zijn. Sommige telers worden geconfronteerd met een aanzienlijk verlies van inkomsten en voor anderen komt de toekomst van hun bedrijf in gevaar.

Na de terugtrekking van het VK uit de EU heeft de EU de export van pootgoed uit het VK naar de EU verboden, hoewel de import ervan uit de EU naar het VK zou worden voortgezet. Een verzoek om gelijkwaardigheid met betrekking tot de pootaardappelimport, dat de handel in pootgoed in beide richtingen mogelijk zou hebben gemaakt, is in januari door de EU afgewezen.

Voor het downloaden van de brief aan DEFRA klik hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven