Effecten winterweer laten aardappelprijzen in Oekraïne met 14% w-o-w stijgen

Oekraïense telers verhogen de prijzen voor hun kwaliteitsaardappelen. Zij beweren dat de effecten van de strenge winterse weersomstandigheden, die zich sinds het begin van deze week in heel Oekraïne voordoen, de reden zijn voor de stijging van de verkoopprijzen.

De telers bieden aardappelen van hoge kwaliteit te koop aan tegen 8-10 UAH/kg (0,23-0,29 €/kg), wat gemiddeld 14% duurder is dan de week ervoor. Aardappelen van mindere kwaliteit worden gemiddeld verkocht voor 7,50 UAH/kg (€0,22/kg).

Volgens deskundigen uit de sector is de reden voor de prijsstijging het beperkte aanbod van aardappelen op de markt als gevolg van ongunstige weersomstandigheden en onderbrekingen van de aanvoer door vorst en de sneeuwjacht op de wegen. Ook moet worden opgemerkt dat de aardappelaanvoer in het huidige seizoen minder is dan vorig jaar, terwijl vertegenwoordigers van groothandelsbedrijven en winkelketens vaak klagen over de kwaliteit van de aardappelen die worden aangeboden.

East-fruit.com meldt dat de prijzen van aardappelen in Oekraïne op dit moment gemiddeld 29% hoger liggen dan in dezelfde periode in 2020. De meerderheid van de marktspelers voorspelt dat zodra de weersomstandigheden zich stabiliseren, de prijsstijging in het aardappelsegment mogelijk zal stoppen.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven