In de afgelopen 10 jaar is de export van Poolse champignons verdubbeld. Zelfs tijdens de pandemie neemt deze niet af, maar er zijn wel veranderingen zichtbaar: Deskundigen schatten dat de verkoop van verse champignons dit seizoen weliswaar zal dalen, maar dat die van verwerkte champignons - diepgevroren of in conserven - zal stijgen.
De waarde van de export wordt nu al geschat op bijna 490 miljoen euro. Het is een markt in ontwikkeling: het areaal en de teelt van champignons in Polen nemen elk jaar met 5.000 ton toe. Vorig jaar bedroeg de oogst 340.000 ton.
De prijzen van champignons zijn stabiel. Op de groothandelsmarkten ligt de prijs per kilo tussen 6,5-8 PLN (€1,44 – €1,78).
Duitsland, Frankrijk en Denemarken zijn de drie belangrijkste Europese afnemers van Poolse champignons. Van de derde landen is het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste importeur.
Bron: agroberichtenbuitenland.nl
Foto: Dreamstime.com