Zeven Europese landen willen inzet Nutriscore vergemakkelijken

De bevoegde autoriteiten van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland kondigen een internationaal gecoördineerde samenwerking aan, waarmee het gebruik van het voedingslabel Nutriscore op de voorzijde van verpakkingen gefaciliteerd wordt. Deze samenwerking vindt plaats binnen een stuurgroep en een wetenschappelijk comité.

De stuurgroep hield de eerste vergadering op 25 januari 2021. Hierin komen vertegenwoordigers van nationale instanties samen, die verantwoordelijk zijn voor de toepassing en uitrol van Nutriscore in elk land.  Het doel ervan is om het gebruik van Nutriscore door levensmiddelenbedrijven te vergemakkelijken, kleine bedrijven tegemoet te komen en een link met consumenten te creëren door de implementatie van efficiënte en gemeenschappelijke procedures.

Het wetenschappelijke comité op vrijdag 12 februari een eerste vergadering. Het comité heeft tot taak de mogelijke ontwikkelingen van het Nutri-Scoresysteem ten behoeve van een betere gezondheid van consumenten, inclusief de synergie met voedingsrichtlijnen, te beoordelen.

Nutriscore is een label met een kleurencode op de voorkant van levensmiddelenverpakkingen waaraan de voedingswaarde van voedsel en dranken is af te lezen. Het doel ervan is om consumenten te helpen voor gezondere producten te kiezen, in aanvulling op voedingsrichtlijnen, en de voedingsindustrie aan te sporen om de voedingswaarde van het productaanbod te verbeteren.

Frankrijk heeft de Nutriscore in oktober 2017 ontwikkeld en aangenomen. In april 2018 heeft België voor Nutriscore gekozen. Daarna heeft Spanje in november 2018 aangekondigd met dit systeem te willen gaan werken, waarna Duitsland en Zwitserland in september 2019, Nederland in november 2019 en Luxemburg in 2020 zijn gevolgd. De uitvoering van deze overeenkomst tussen de Europese landen zal zorgen voor een gecoördineerd, efficiënt en werkbaar beheer van Nutriscore.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven