Ernst Slabbekoorn, frostfans.eu

"Mobiele nachtvorstmachine veroorzaakt geen overlast en beschermt gewas efficiënt tegen vorstschade”

Tholen – De laatste jaren zien veel telers in Europa dat er in de maanden maart, april en mei steeds vaker sprake is van nachtvorst. Sinds 2020 is Swift International de distributeur voor mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines, die worden ontwikkeld en geproduceerd in Nieuw-Zeeland. Als distributeur werkt Swift International samen met servicepartner Zeelandtrac uit ’s Gravenpolder. Hier komen de machines voor de regio binnen en worden bedrijfsklaar gemaakt, na verkoop afgehaald in ’s Gravenpolder of afgeleverd en in bedrijf gesteld op locatie. De technische ondersteuning vindt ook plaats vanuit Zeelandtrac en er kunnen hier ook demo's worden gegeven.

Maar wat is dat precies, zo’n mobiele nachtvorstmachine? "Een nachtvorstmachine trekt warme lucht uit de inversie laag naar beneden en vermengt deze met de koude lucht aan de grond", legt Ernst Slabbekoorn van Frostfans uit. "Het principe is niet nieuw en bestaat al ruim 40 jaar. In 2012 begon men in Nieuw-Zeeland daarom met het ontwikkelen van mobiele versies. In 2019 is de machine volledig verbeterd en in de huidige uitvoering op de markt gebracht. Wereldwijd draaien er inmiddels al honderden van dit type en vooral de mobiliteit, gebruiksgemak en efficiency worden zeer gewaardeerd."

"Doordat de propeller direct aangedreven wordt, is een relatief kleine motor (23.7 pk-diesel) meer dan voldoende om enorme luchtverplaatsing te creëren die tot 4,5 hectare kan beschermen. De machine kan traploos van 0-360 graden draaien of pendelen en ook de rotatiesnelheid kan worden ingesteld. Het is om de juiste bescherming te hebben erg belangrijk om de machine goed te plaatsen."

De nachtvorstmachine kan tevens worden ingezet voor het drogen en wordt ook ingezet voor bestuiving. De kop is mechanisch te kantelen zodat de machine in een glooiend perceel ook goed gebruikt kan worden. Ook is het mogelijk de machine in drie verschillende standen neer te zetten en de start/stop temperatuur kun je instellen zodat de machine automatisch aan/uit schakelt.

"Er zijn al enkel tientallen machines verkocht binnen de regio en dit geeft de telers een ideaal en makkelijk in te zetten hulpmiddel. Een belangrijk voordeel is dat er in deze kritieke periode geen enorme hoeveelheden water op het gewas en grond komen. Er draaien inmiddels machines in hardfruit, kleinfruit, steenfruit, citrus, druiven en teelt van bloembollen. Door Covid-19 hebben we ondanks de logistieke belemmeringen nog een mooi aantal machines op voorraad die uitgeleverd kunnen worden voor gebruik voorjaar 2021."

"Verder hebben we een beperkt aantal van een nieuw model machine onderweg met een bereik tot 7 ha. Dit model voldoet ook aan alle EU-normen en heeft een 66pk 4 cilinder Kubota opgebouwd en is even stil als het kleinere model. Vorst is natuurlijk een enorm risico wat vaak lastig is te berekenen zowel qua kwalitatieve als kwantitatieve schade. Het enige wat wij doen is een prima hulpmiddel aanbieden die +20 jaar mee kunnen gaan en waarbij de investering zich bij vorst vaak in één seizoen terugverdient!"

Voor meer informatie:
Johan Vogel
Zeelandtrac
(demo, verkoop en warehouse)
+31(0)650284892
j.vogel@zeelandtrac.nl
www.zeelandtrac.nl

Ernst Slabbekoorn                                                            
Swift International 
(Import, distributie, verkoop)                                      
+31644138650 (WhatsApp)                            
sales@frostfans.eu   
www.frostfans.eu

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven