François Bellivier, Capexo:

"De vraag naar gember blijft toenemen"

Momenteel is op de gembermarkt product uit Peru, China en Brazilië te vinden (per vliegtuig). De gember uit Thailand komt waarschijnlijk binnen nu en veertien dagen op de markt.

Hoewel de coronaviruscrisis de afzet van gember heeft gestimuleerd, was de consumptie de afgelopen jaren sowieso aanzienlijk gestegen. “Tegenwoordig is de wereldwijde vraag veel groter dan het aanbod. Gember werd ook al vóór de crisis steeds meer gebruikt bij het koken en in gerechten verwerkt, vooral in Aziatische gerechten. Gember is gemakkelijk te gebruiken, lang houdbaar en geeft, als alternatief voor zout, 'diepte' aan een gerecht,” vertelt François Bellivier, directeur Ontwikkeling bij Capexo.

“Het afgelopen jaar is de gemberconsumptie echter explosief gestegen. Gember heeft een goede reputatie vanwege de gunstige effecten die het product op de gezondheid kan hebben. Consumenten zien gember echt als een belangrijk "voedingsmiddel."

Een rustigere, maar nog steeds grotere vraag dan die van vóór de crisis
Hoewel de vraag naar gember sterk aanwezig blijft, is deze, net als de prijzen, nog steeds minder goed dan die tijdens de eerste golf. “Op dit moment zijn de prijzen van gember vrij stabiel: tussen de 2,8 en de 3 euro per kilo.

Tijdens de eerste lockdown lagen ze rond de 4,5 euro. Alles wat er aan gember binnenkwam, werd toen onmiddellijk afgezet en zelfs gereserveerd. Na de eerste lockdown werd de vraag kleiner, maar was deze nog steeds groter dan die van vóór de gezondheidscrisis."

Gember uit steeds meer verschillende landen die hun gemberteelt steeds verder ontwikkelen
De nog steeds toenemende vraag zorgt ervoor dat de markt zich ontwikkelt. "Er komt gember uit steeds meer verschillende landen op de markt en die landen ontwikkelen hun gemberteelt steeds verder.

Elke gembersoort heeft eigen sterke punten. Hoewel de vliegtuiggember uit Brazilië maar kort kan worden bewaard, is deze van uitzonderlijke kwaliteit. De gember uit Peru is interessant, maar is kleiner dan die uit Brazilië. Verder kijken we nu al uit naar de gember uit Thailand, omdat die van ultieme kwaliteit is."

Voor meer informatie:
François Bellivier
Capexo
Vaste telefoon: +33 1 41 73 23 00  
Mobiele telefoon: +33 6 75 03 76 54 
f.bellivier@capexo.fr     
www.capexo.fr     


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven