Tien maanden per jaar Italiaanse aardbeien met slechts 3 rassen

“Wij houden ons bezig met de teelt en afzet van aardbeien, die ongeveer 10 maanden per jaar op de markt zijn. Dit is mogelijk dankzij een zorgvuldige planning van de transplantaties en de rassenkeuzes. Vorig jaar hadden we een aanzienlijk overschot, waarna we beseften dat veertig jaar ervaring niet genoeg was. We kwamen erachter dat we onszelf moesten vernieuwen en een bedrijfsmodel moesten vinden waarmee we ons zowel qua kalender als teelttechnieken onderscheiden”, zegt Giuseppe Zuccarella van telersorganisatie Zuccarella uit het Italiaanse Scanzano Jonico.

“We zetten 60% van onze gewassen af in Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en in Scandinavië. Het is dan ook belangrijk dat wij rassen planten met een zeer lange houdbaarheid. Het gaat in totaal om 50 hectare, inclusief die van de bijdragende telers. We hebben een indeling van drie zones. Bewortelde planten van de rassen Fortuna en Inspure, verse planten van de rassen Victory en Inspire en gekoelde, geconserveerde planten met een aantal herbloeiende rassen die ons in staat stellen in oktober te oogsten. De cyclus wordt slechts twee maanden per jaar onderbroken, waardoor wij de mankracht kunnen optimaliseren en de relaties kunnen consolideren.”

Een kist van telersorganisatie Zuccarella met 8 bakjes aardbeien van 500 gram

“We leveren aan de Italiaanse en buitenlandse detailhandel en aan nationale en internationale groothandelsmarkten. We hebben verpakkingen van verschillende grootte en gewicht om aan alle behoeften te voldoen. Onze organisatie heeft drie kerngewassen: aardbeien, clementines en sinaasappelen.”

“Op 23 juli 2020 verlieten de laatste pallets met aardbeien onze faciliteit. Dit is een belangrijke datum, vooral voor degenen die de gewassen telen in een regio waar de zomer wordt gekenmerkt door temperaturen rond de 40°C. Dit is verre van ideaal, maar dankzij speciale schaduw- en gewasbeheersystemen zijn wij in staat om ook midden in de zomer aardbeien te oogsten. Dat is geweldig en het is onze drijfveer om nóg betet te presteren”, besluit Zuccarella.

Voor meer informatie:
Giuseppe Zuccarella 
OP Zuccarella Soc. Coop. Agr.
Via Parisi, 16 - Scanzano Jonico (Mt) - Italië
+39 0835 418 009
info@opzuccarella.it  
opzuccarella.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven