Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

India: Twee nieuwe aardappelrassen kunnen opbrengst met 25% verbeteren

Het Central Potato Research Institute (CPRI) van de Indian Council of Agricultural Research (ICAR) heeft twee ziektebestendige aardappelen ontwikkeld: Kufri Sahyadri en Kufri Karan. Deze hybride variëteiten laten veelbelovende resultaten zien, aangezien zij de opbrengst met 25 tot 30 procent zouden kunnen verbeteren. Beide rassen zijn resistent tegen de twee meest voorkomende aardappelziekten, aardappelmoeheid (nematode) en aardappelziekte, en zijn het meest geschikt voor de klimatologische omstandigheden in Karnataka, de zuidwestelijke deelstaat in India.

ICAR-CPRI heeft verschillende aardappelrassen tentoongesteld tijdens het lopende vijfdaagse National Horticulture Fest 2021 in Bengaluru. Wetenschapper Priyank Mhatre verklaarde dat het CPRI van plan is om deze variëteiten volgend jaar bij telers te introduceren. "We zijn nog steeds bezig met het onderzoek voordat pootgoed op grote markten wordt vrijgegeven," voegde hij eraan toe.

"We zijn er gedeeltelijk in geslaagd om de aardappelmoeheid in nieuwe variëteiten onder controle te krijgen. Hoewel de nieuwe variëteiten zich nog in een ontwikkelingsstadium bevinden, hebben ze een aantal veelbelovende resultaten laten zien, wat op zich een goed teken is voor de bestrijding van deze ziekte," vertelde hij aan Menafn.com.

Hij voegde eraan toe dat beide gewassen de laboratoriatesten hebben doorstaan en dat nu het veldonderzoek aan de gang is. "We hebben vier of vijf telers gevonden in Ooty, in de buurt van het CPRI zelf. De ondernemende telers zijn bereid hun teelt op te voeren om meer pootgoed te verkrijgen," legde hij uit.

Volgens Mhatre zullen deze twee variëteiten de opbrengstcapaciteit met ongeveer 20 tot 25 procent verbeteren en de teeltkosten met 30 procent verlagen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven