Iran kampt met overschot van 1 mln ton appelen

Iraanse appeltelers doen een beroep op hun regering om de export van ten minste een miljoen ton van hun overtollige oogst te vergemakkelijken. Een hooggeplaatst bestuurslid van de Orchard Owners Association of Iran heeft verklaard dat er een onmiddellijke behoefte is aan export van een groot deel van het appeloverschot van het land.

Mojtaba Shadlou zei dat de appelen in opslagplaatsen zullen rotten tenzij ze tot eind april zullen worden uitgevoerd: "Dit overschot moet onmiddellijk naar buiten het land worden verscheept, anders zal het gaan rotten en zullen de telers verliezen lijden." Volgens sommige berichten heeft het Iraanse landbouwministerie een ruilmechanisme opgezet waarbij de invoer van bananen in het land gekoppeld is aan de uitvoer van appelen.

Een douanerichtlijn ter uitvoering van het mechanisme, dat tot doel heeft de sterk stijgende bananenprijzen in Iran in de afgelopen weken te verlagen, is volgens berichten in de lokale media sinds begin februari van kracht.

Shadlou zei dat het grote overschot aan appelen in Iran dit jaar een gevolg is van bijna een jaar van overheidsverboden op bijeenkomsten en feesten die bedoeld waren om de verspreiding van de coronavirus pandemie in te dammen. Daarnaast geven gezinnen minder geld uit aan fruit wegens de lagere koopkracht te midden van de pandemie.

Bron: presstv.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven