Vraag naar appelen is in heel Europa sterk

"Alle appelrassen zijn in trek dit jaar"

Het Poolse appelseizoen is nog niet voorbij en exporteurs beleven goede tijden. In heel Europa is de vraag sterk, evenals op de binnenlandse markt. De appelprijzen stijgen naarmate het seizoen vordert en zullen naar verwachting de komende weken nog verder omhoog gaan.

De handel in de rassen Idared, Jonagold, Gala en Golden is momenteel in volle gang in Polen. Jan Nowakowski, eigenaar van Genesis Fresh, vertelt dat het seizoen tot dusver uitstekend is verlopen. "We maken dit jaar een goed seizoen mee. We hebben meer appelen beschikbaar dan vorig seizoen, waardoor we onze klanten meer fruit kunnen leveren. Alle rassen zijn dit jaar beschikbaar. Populaire rassen, zoals Idared, Jonagold, Gala en Golden, zijn op momenteel volop verkrijgbaar. In het voorjaar hadden we te maken met nachtvorst, wat tot schade heeft geleid aan rassen zoals Champion en Gala. Deze rassen zijn beperkt beschikbaar maar toch nog altijd beter verkrijgbaar dan vorig seizoen."

"Het uitstel van Fruit Logistica heeft dit seizoen geleid tot een sterkere vraag naar Poolse appelen," legt Nowakowski uit. "De binnenlandse vraag is dit seizoen sterker. De exportvraag fluctueert maar is beter dan vorig seizoen. Sommige rassen, waaronder Gala en Golden, zijn meer in trek dan andere. We missen dit jaar de kans om onze vrienden en klanten te ontmoeten op Fruit Logistica. Het is het tweede jaar dat we te maken hebben met beperkingen als gevolg van de pandemie maar we hopen dat Covid-19 snel bedwongen zal worden, zodat we iedereen weer persoonlijk kunnen ontmoeten. 

“De appelprijzen vertonen een stijgende trend en dat was te verwachten gezien het feit dat de productie in heel Europa dit seizoen lager was. Ik verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen tot aan het einde van het seizoen. Ze zullen niet het hoge niveau van vorig jaar bereiken maar we zullen zeker op hogere gemiddelde prijzen kunnen rekenen. De vraag naar appelen houdt aan en de komende weken zullen we zowel een sterkere vraag als hogere appelprijzen zien. Sommige landen in Afrika zullen daarom op zoek gaan naar goedkopere appelen en hun import verminderen maar dit zal worden gecompenseerd door Europese landen die hun eigen voorraden aan willen vullen om te kunnen blijven beantwoorden aan de vraag op lokale markten," zegt Nowakowski tot slot. 

 

Voor meer informatie: 
Jan Nowakowski
Genesis Fresh
Tel: +48 223783405
Email: info@genesisfresh.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven