Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-Marktbericht week 05 / 21:

Spaanse paprikaleveringen overheersen

De leveringen van Spaanse paprika hadden in week 5 de overhand. De zaken liepen nogal uiteen: In Berlijn nam het aanbod enorm toe en daalden de prijzen vervolgens tot slechts 5 euro per karton van 5 kg. In Frankfurt kostte dezelfde eenheid tussen 8 en 10,50 euro, hoewel er op sommige dagen ook aanbiedingen van 6,50 euro per 5 kg waren. In Hamburg en München zijn de prijzen gestegen, maar dit heeft de vraag niet doen afnemen. In Keulen werd een brede prijsvork vastgesteld.

De Turkse lossingen maakten de afzet compleet, maar waren in Keulen geheel afwezig. Hun aanwezigheid was beperkt, en in sommige gevallen zeer duidelijk. De daaruit voortvloeiende verhoging van de aankoopprijzen werd door de distributeurs aan de klanten doorberekend. De invoer uit Marokko verscheen alleen in Frankfurt, waar de rode en groene paprika’s 8 tot 9 euro per karton van 5 kg kostten.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Appelen
Inlandse appelen vormden nog steeds de basis van het assortiment. De handel was rustig en aan de belangstelling kon zonder enige moeite tegemoet worden gekomen. In de meeste gevallen was de kwaliteit overtuigend, zodat de handelaren zelden hun prijzen naar beneden hoefden bij te stellen.

Peren
Het aanbod werd gedomineerd door de Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria. Hoewel de beschikbaarheid afnam, was zij voldoende om aan de vraag te voldoen. De prijzen veranderden niet noemenswaardig.

Druiven
De Zuid-Afrikaanse import overheerste. In het algemeen was de vraag niet bijzonder groot en het natte weer had een negatieve invloed op de algemene beschikbaarheid.

Sinaasappelen
Het belang van Spaanse Navelina nam langzaam af in overeenstemming met de seizoensstatus. In plaats daarvan arriveerden Navelate en Lane Late uit Spanje in toenemende aantallen, maar uiteindelijk hadden zij slechts een aanvullende status.

Mandarijnen
De beschikbaarheid van clementines nam duidelijk af. Spaanse Clemenlate en Hernandina kregen de overhand, Clemenules werden hier en daar minder beschikbaar.

Citroenen
De Spaanse Primofiori domineerde, de Turkse Lama maakte het plaatje compleet. Vraag en aanbod hielden elkaar in evenwicht, zodat de prijzen meestal op hun vroegere niveau bleven.

Bananen
De handelaren hadden de toevloed uit de rijpingscentra over het algemeen voldoende afgestemd op de afzetmogelijkheden. De vraag was niet bijzonder groot en kon gemakkelijk worden voldaan.

Bloemkool
De aanwezigheid van Italiaanse partijen verminderde, die van Franse origine namen toe. De kwaliteit van de Italiaanse partijen was niet altijd overtuigend.

Sla
IJsbergsla kwam bijna uitsluitend uit Spanje. Het gebrek aan vraag vanuit de horeca was merkbaar. De prijzen daalden over het algemeen, in sommige gevallen vrij sterk.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden, meer dan Nederlandse en Griekse. Belgische komkommers waren schaars en kwamen niet verder dan een aanvullende status, hoewel hun beschikbaarheid was toegenomen.

Tomaten
Er waren allerlei verschuivingen in de handel, omdat de handel zich van plaats tot plaats heel verschillend ontwikkelde. Op sommige plaatsen waren de Nederlandse en Belgische tomatenaanbiedingen te duur, zodat de klanten de voorkeur gaven aan de Spaanse en Turkse producten.

Bron: BLE

Publicatiedatum: