Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voor duurzame ontwikkeling is er meer fairness binnen de keten nodig

De buitengewone kostenstijgingen in het jaar 2020 belasten de groenten- en fruitsector. Verdere investeringen in een steeds duurzamere productie kunnen de bedrijven slechts met ondersteuning van hun partners in de retail realiseren.

Het jaar 2020 heeft in de gehele keten buitengewoon hoge aanvullende kosten veroorzaakt, deelt de vereniging BOGK in Bonn mee. "Met het oog op de slechte rendementen van de afgelopen jaren zijn de marges in de groenten- en fruitverwerking in z'n totaliteit te klein om deze kostenstijgingen op te vangen", zegt BOGK-directeur Christoph Freitag.

Verzorging met grondstoffen
Aanvankelijk had de coronapandemie zich duidelijk negatief uitgewerkt op de verzorging met grondstoffen voor de groenten-, fruit- en paddenstoelenverwerking. Vanwege de aanvankelijke reisbeperkingen ontbraken overal het bij de groenten- en fruitbedrijven in Europa aan seizoenskrachten. Extra ploegendiensten met een geringere bezetting,  hogere kosten voor het onderbrengen van seizoenskrachten onder aangescherpte hygiënische omstandigheden, evenals gestegen lonen waren het gevolg, vooral bij arbeidsintensieve producten zoals komkommers, paddenstoelen en aardbeien.

Door oogstuitval, veroorzaakt door het weer, werd de verzorgingssituatie verder verscherpt. Bij frambozen, bramen en abrikozen zijn door late vorst en aansluitend aanhoudende regen in belangrijke Europese teeltgebieden (Polen, Servië en Spanje) grote delen van de oogst verloren gegaan. Ook bij tomaten, groenten en paddenstoelen bleef de oogst achter bij de verwachtingen. Het krappere aanbod stuitte daarbij op een extreem verhoogde vraag naar verse groenten en vers fruit. Zoals te verwachten stegen de prijzen enorm: tussen de 30 en 70%.

Hogere stukkosten
Tegelijkertijd moest de industrie zich instellen op hamsterinkopen in de levensmiddelenhandel en de bijna doorlopende sluiting van de horeca. Of het nu gaat om productieverhogingen onder gestegen hygiëne-eisen of productieonderbrekingen – de gevolgen waren steeds hogere stukkosten. Tegen het einde van het jaar werd dit door de verhoging van de transportkosten nogmaals verscherpt. De prijzen in het zeevrachtverkeer – belangrijk voor de import en export van paddenstoelen en aardbeien – hebben zich verdrievoudigd.

Daarbij staat de branche voor grote uitdagingen. Door de klimaatverandering en toenemende restricties op het gebied van gewasbeschermings- en bemestingsmiddelen daalt het oogstniveau. Om te voldoen aan de Europese Green Deal, die het doel heeft om toekomstig steeds duurzamer te werken,, moet er bovendien meer geïnvesteerd worden in water-, energie- en CO2-besparende verwerkingsmethoden.

Betaalbereidheid van de consumenten
Om ook toekomstig de productverzorging in kritieke situaties te kunnen garanderen en mee te gaan met de maatschappelijke en ecologische verandering, zijn de meeste BOGK-leden uit de middenstand hierbij dringend aangewezen op meer tegemoetkoming van hun handelspartners. Zij kunnen de op hen toekomende kosten niet alleen dragen, maar hebben de bereidheid van hun klanten nodig om open over noodzakelijke prijsaanpassingen en een gezamenlijke eerlijke verdeling van de lasten binnen de leveringsketen te praten.

"De betaalbereidheid van de consumenten voor duurzamere producten is voorhanden“, vindt BOGK-directeur Christoph Freitag en hij vult aan: "Dit moet ook bij de producenten aankomen“.

Bron: BOGK

Publicatiedatum: