Nieuwe fruithandelaar uit Dortmund focust zich op import Egypte

Sinds de zomer van 2020 heeft Dortmund er een nieuw fruitagentschap bij, genaamd Grünes Tal für Obst und Gemüse GmbH. Bedrijfsoprichter en directeur Sherif Elshafei heeft het tot zijn opgave gemaakt om zowel de groothandel alsook de retail van verse producten uit Noord-Afrika en het Middellandse Zeegebied te voorzien. Het bedrijf neemt echter het meeste af van Egypte, waar de agrarische branche zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld heeft.

De coronacrisis heeft het de nieuwe ondernemer in de eerste maanden alles behalve makkelijk gemaakt om de branche te leren kennen. Desalniettemin heeft hij reeds de eerste klanten voor zich kunnen winnen. "Op de nabijgelegen verscentra in het Rhein-Ruhrgebied, of het nou gaat om Dortmund, Keulen of Düsseldorf, hebben we al contacten aan kunnen knopen. De volgende stap zou zijn om ook de Beierse groothandelsmarkten in München en Nürnberg te betreden", zegt Sherif bij navraag.


Druiven uit Egypte

Directe belevering zonder tussenhandel
Buiten de groothandel ziet de ambitieuze vershandelaar echter ook kansen in de levensmiddelenhandel. "Ik geloof sterk dat zowel in de Duitse alsook in de Britse levensmiddelenhandel interesse bestaat in directe import vanuit de belangrijke teeltlanden. Juist vanwege de Brexit is de behoefte aan directe belevering zonder tussenhandel alleen nog maar toegenomen", vervolgt hij.

De concurrentie in de moderne fruitbranche is volgens Sherif bijzonder hard. Duitsland vestigt zich daarbij steeds meer als centrum van de internationaal georiënteerde handel, beweert hij. "Vanwege de centrale ligging binnen de Europese Unie is Duitsland naar mijn idee een interessante overslagplaats voor groenten en fruit", zegt hij. Tijdens de eerste lockdown heeft men meer thuis gekookt en er werd meer op verse producten gelet, gelooft Sherif. "De groothandelsmarkten hebben hierdoor deels meer omzet kunnen behalen. Inmiddels is de markt naar mijn idee weer iets genormaliseerd."


Links: Mango's aan de boom, rechts: verpakt fruit voor de handel

Groot groeipotentieel
Maar ook op de binnenlandse markt ziet Sherif momenteel nog gaten op de markt. "Veel migranten uit Arabië - bijvoorbeeld Syrië - zijn in de afgelopen jaren naar Duitsland gegaan. Dit werkt zich positief uit op de vraag naar exotische groenten en exotisch fruit. Hetzelfde geldt voor de tendens richting veganistische voeding. In dit opzicht is Egypte bijvoorbeeld goed opgesteld met haar grootschalige peulvruchtenteelt. Ook aardbeien, citrus, paprika en bosuien uit Egyptische teelt worden goed ontvangen in de Duitse handel."

Rechts: Egyptische dadels tijdens het verpakken

Het exportpotentieel van de Egyptische branche is volgens Sherif bij lange na nog niet uitgeput. "We beschikken over bijzonder vruchtbare grond, optimale weersomstandigheden en niet in de laatste plaats een sterk ontwikkelde teelttechniek. Velen denken onterecht dat Egypte voor 80-90 procent uit woestijn bestaat. Maar ten westen van de Nijldelta probeert men nu door middel van uitgekiende watertechniek grond terug te winnen voor landbouwdoeleinden. Deze oppervlaktes zou men dan op den duur kunnen beplanten."


Links: dadels uit Egypte, rechts: plukrijpe mango's aan de boom

Groeikansen in Noord-Europa
Samen met de Egyptische agrarische branche wil Sherif zijn bedrijfsactiviteiten in de komende jaren stapsgewijs uitbreiden. "We willen de gaten in de leveringsketen opvullen. Bovendien zie ik groeikansen in de richting van Scandinavië, vooral omdat daar een groot deel van het aanbod geïmporteerd wordt."

Voor meer informatie:
Grünes Tal für Obst und Gemüse GmbH
Sherif Elshafei
Florianstraße 15-21
44139 Dortmund
Tel: +49 231 29296 5020
E-mail: info@gruenes-tal.de 
www.gruenes-tal.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven