Indiase uienexport ondervindt problemen door hogere binnenlandse prijzen

De Indiase uienhandel ondervindt problemen nadat de federale regering het uitvoerverbod met ingang van 1 januari van dit jaar heeft opgeheven, eerst om de importeurs terug te winnen en nu als gevolg van de stijgende binnenlandse prijzen. De regering verbood de uienexport in september vorig jaar nadat de kleinhandelsprijzen van deze groenten begonnen te stijgen. In de tweede week van oktober stegen de prijzen in de kleinhandel tot meer dan 100 Rs (€1,13) per kg.

Naast het verbod op de uitvoer nam de regering een aantal initiatieven zoals het toestaan van rechtenvrije invoer en het instellen van voorraadlimieten voor de handel. Al deze initiatieven hielpen om de sterk stijgende uienprijzen onder controle te houden. Toen de prijzen in het district Nashik in Maharashtra - het centrum van de Indiase uienhandel – echter daalden tot minder dan Rs 20 (€0,22) per kg, eisten de telers dat de uitvoer van uien zou worden toegestaan. Dit heeft ertoe geleid dat de regering de uitvoer met ingang van 1 januari heeft toegestaan, terwijl zij de invoer tot eind januari heeft toegestaan.

Toen de export werd toegestaan, werden de exporteurs geconfronteerd met het probleem dat importerende landen zoals Sri Lanka en de Filipijnen over ruime voorraden uien uit andere landen beschikten.

Terwijl de exporteurs probeerden hun weg terug te vinden op de wereldmarkt, begonnen de uienprijzen weer te stijgen. Sedert het begin van deze maand zijn de prijzen gestegen, omdat minder uien werden aangevoerd als gevolg van de regens in de teeltgebieden in januari.

Bron: swarajyamag.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven