Keniaanse avocado-oogst komt op gang

De avocado-oogst van Kenya Fresh begint in februari met de Fuerte-variëteit en in maart met Hass. "Ons bedrijf verwacht zowel conventionele als bio-Hass en Fuerte te exporteren via zee- en luchtvracht," zegt Prisscilla King'angi van exportbedrijf Kenya Fresh.

De twee belangrijkste rassen die in Kenia worden geteeld zijn de Hass-variëteit (ongeveer 70%) en de Fuerte-variëteit (20%). 10% van de teelt bestaat uit de Jumbo-variëteit, die een mengsel is van traditionele rassen en hybriden van de twee belangrijkste variëteiten.

"Onze belangrijkste markt is de Europese Unie, met name Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. De laatste jaren is Rusland een belangrijke markt geworden, vooral omdat dit land de voorkeur geeft aan de Fuerte-variëteit, die in de EU niet zo populair is. Wij exporteren ook naar landen in het Midden-Oosten, zoals de VAE, Bahrein, Saudi-Arabië en Egypte. In het Verre Oosten exporteren wij naar Maleisië, Hongkong en Singapore.

"We kijken uit naar een herziening van het handelsprotocol met China, dat momenteel alleen diepgevroren producten toestaat. Als we verse avocado's naar China kunnen sturen zou dat voor de sector een doorbraak betekenen, gezien de enorme bevolking en de relatief hoge koopkracht in dat land."

Kenya Fresh heeft, zoals de meeste exporteurs, een mix van eigen teeltbedrijven, gecontracteerde middelgrote telers en ze beheren  kleinschalige telersprogramma's.

De transportbeperkingen die door de Keniaanse regering werden ingevoerd als reactie op de Covid-pandemie, vormden een uitdaging voor de logistiek van het teeltbedrijf naar het pakhuis en verder naar de haven. Kenya Fresh kreeg te maken met minder transporturen.

"Om de sociale afstand bij het verpakken in acht te nemen, moesten we minder mensen dan gewoonlijk inhuren. Omdat de meeste avocado's over zee worden verladen, was er gelukkig geen ruimtegebrek, zoals bij onze groententransporten wel het geval was. Een paar klanten die avocado's via luchtvracht ontvangen, werden getroffen door minder ruimte voor luchtvracht."

Voor meer informatie:
Prisscilla King'angi 
Kenya Fresh
+254 720 855 427
info@kenyafresh.co.ke
kenyafresh.co.ke


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven