Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroege start Nieuw-Zeelandse appeloogst, sterke vraag op exportmarkt

In Nieuw-Zeeland is de appeloogst begonnen en dat is ruim een week eerder dan vorig seizoen. De aanvoer zal tot het einde van maart geleidelijk toenemen. Het recente warme weer heeft zoals het ernaar uitziet niet tot schade aan de oogst geleid, zo laat Alan Pollard weten, directeur van NZ Apples & Pears.

De bruto-oogst wordt dit seizoen op 558.672 ton geraamd, waarvan 374.751 ton voor de export, 69.649 ton voor de binnenlandse verkoop en 114.272 ton voor de verwerkende sector zijn bestemd.

Deze cijfers betekenen een daling van 5% ten opzichte van vorig jaar, waarbij de export 5% lager is, de binnenlandse verkoop 2% hoger en het aandeel voor de verwerkende sector 2% lager uitvalt. 

Sterke vraag op exportmarkten
“Uit de eerste signalen blijkt dat de vraag op onze voornaamste markten sterk is maar toch maken we ons ook zorgen over de verstoring van de internationale logistiek en de congestie in havens. Eerder waren er ook problemen met de beschikbaarheid van containers maar hierin is inmiddels verbetering gekomen."

"De aantallen Nieuw-Zeelandse Braeburn-appelen voor de export zullen 36% (ofwel 16.800 ton) lager zijn dan vorig seizoen. In combinatie met de lagere opbrengsten op het noordelijk halfrond/Europa zal dit leiden tot tekorten," legt Alan uit. 

In het seizoen 2020 was 48% van de Nieuw-Zeelandse oogst bestemd voor Azië, 24% voor Europa, waarvan het VK en Ierland 10% ontvingen, 9% voor Noord-Amerika en 6% voor het Midden-Oosten. Duitsland is de grootste individuele markt, gevolgd door het VK, China, Vietnam en de VS.

Tekort aan arbeidskrachten
“In de hele tuinbouwsector is er sprake van een tekort aan seizoenarbeiders. Nieuw-Zeeland had gerekend op wel 50.000 rugzaktoeristen maar sinds de grenzen werden gesloten, zijn er nog maar 10.000 tot 13.000 in het land, waarvan slechts een klein deel voor ons kan werken."

"In deze periode van het jaar zouden we hier normaal gesproken zo'n 10.500 arbeiders van eilanden in de Stille Oceaan verwachten. Momenteel zijn er maar 5.000 in Nieuw-Zeeland en zijn velen van hen van plan om de komende weken terug naar huis te keren."

De Nieuw-Zeelandse regering heeft iets meer dan 2.000 arbeiders toegang tot Nieuw-Zeeland gegeven. De arbeiders zullen met 13 vluchten, met tussenpozen van vier dagen, naar het land worden gebracht. De eersten van hen landden al op 17 januari en de laatsten komen begin maart aan. Na aankomst moeten ze eerst 14 dagen in quarantaine doorbrengen.

Voor meer informatie: 
Alan Pollard
NZ Apples and Pears
alan@applesandpears.nz 
www.applesandpears.nz

Publicatiedatum: