Peru zal in 2021 naar verwachting 10% meer avocado’s exporteren

De oogst van Peruaanse avocado's in het kalenderjaar 2021 wordt geschat op 560.000 ton. Peru teelt voornamelijk twee soorten avocado's: Hass, voor 95% bestemd voor de export, en Fuerte, voornamelijk voor lokale consumptie. Het totale areaal voor de avocadoteelt wordt geschat op 35.000 hectare, waarvan 27.000 gecertificeerd voor de export. De gemiddelde verwachte opbrengst per hectare is 14 tot 17 ton. De regio's La Libertad en Lima nemen meer dan 40% van de totale avocadoteelt voor hun rekening.

Het grootste deel van de avocadoteelt is gesitueerd langs de woestijnkust. Grotere producenten gebruiken water uit de Andes via federale waterkanalen. Het water wordt vervolgens nauwkeurig toegediend met behulp van een combinatie van druppelirrigatie, sensoren en irrigatiesoftware.


Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt, vindt het grootste deel van de avocadoteelt plaats in de maanden april tot juni.

Consumptie
De binnenlandse consumptie van avocado in Peru wordt geschat op 150.000 ton per jaar. De Peruaanse consumptie per hoofd van de bevolking wordt geschat op vijf kilo. Peruanen geven de voorkeur aan variëteiten met een groene schil, zoals Palta Fuerte. Prohass, de vereniging van Peruaanse Hass-avocadoproducenten, voert momenteel marketingprogramma's uit om de binnenlandse consumptie van Hass te verhogen.

Handel
De Peruaanse avocado-export zal in 2021 naar schatting 450.000 ton bedragen, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. De export van avocado's steeg in 2020 met 30% in volume ten opzichte van 2019 en bereikte een record van 410.463 ton. De internationale avocadoprijzen daalden in 2020 tot 1,88 dollar (€1,55) komende van 2,40 dollar (€1,97) per kilo in 2019. Deze prijsdaling is vooral een gevolg van het overaanbod. Hoewel de wereldwijde avocado-export van Peru in 2020 steeg, daalde de export naar de Verenigde Staten met 22% in waarde en 9% in volume tot 179 miljoen dollar (147,5 mln euro) en 78.665 ton. Betere prijzen op andere markten lagen aan de basis van deze verandering.

Een derde van de Peruaanse avocado-oogst is voor Nederland bestemd. De VS en Spanje zijn het tweede en derde exportland voor Peruaanse avocado's.

Werkgelegenheid
Sinds 2000 heeft Peru zijn areaal voor hoogwaardige export verviervoudigd tot bijna 200.000 hectare. De wet ter bevordering van de tuinbouw heeft ook bijgedragen tot het scheppen van werkgelegenheid voor vrouwen, ook in technische en leidinggevende functies, die nu ongeveer 25% van de beroepsbevolking in de tuinbouwexportsector uitmaken. La Libertad en Ica, de regio's die de agrarische krachtcentrales van Peru zijn geworden, hebben aantoonbaar het meest van de wet ter bevordering van de tuinbouw geprofiteerd. Deze twee regio's zijn verantwoordelijk voor 27% van de totale Peruaanse export van groenten en fruit en kennen een werkloosheidspercentage van bijna nul.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven