Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met kleine duwtjes de consumptie van groenten en fruit vergroten

Meer groenten en fruit eten vraagt om gedragsverandering. Nudging, het geven van een subtiel duwtje in de juiste richting, kan daarbij helpen. Het is een eenvoudige manier om gedrag te veranderen zonder de keuzevrijheid van consumenten aan te tasten. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) publiceert vandaag een speciaal rapport waarin nudging op groenten en fruit richting de consument centraal staat. Het rapport biedt praktische handvatten voor verschillende voedselomgevingen om nudging toe te passen.

Samen met supermarkt Dirk heeft het NAGF in 2018 al aangetoond dat consumenten met een paar relatief simpele duwtjes meer groenten en fruit kopen in de supermarkt. Naar aanleiding van dit onderzoek ging het NAGF ook met partners in de out-of-home sector aan de slag met de ontwikkeling van verschillende nudges.

Verschillende voedselomgevingen
Zo heeft het NAGF samen met experts uit gedragswetenschap, marketing, bedrijfsleven en overheid verkenningen gedaan bij een groot familierestaurant, een bedrijfsrestaurant en een dierentuin. Door de coronacrisis zijn niet alle nudges in de praktijk getest, maar er liggen weldoordachte ideeƫn klaar om gebruikt te worden. Deze zijn vastgelegd in de nieuwe publicatie.

Eten van meer groenten en fruit makkelijker maken
"In deze publicatie geven wij inkijk in de nudges en bieden wij inspiratie aan partners die consumenten ook willen aansporen om meer groenten en fruit te eten. Samen kunnen we het eten van meer groenten en fruit makkelijker maken", aldus Karin Bemelmans, coƶrdinator van het NAGF.

Voor meer informatie zijn de medewerkers van het NAGF beschikbaar en verwijzen we naar de onderzoeksrapporten van het Ga voor Kleur Lab.

Bron: NAGF

Publicatiedatum: